Visualisering af Express 5. Illustration: Bornholmslinjen.

Nu er Express 5 på vej til Bornholm

Verdens største hurtigfærge Express 5 har været forsinket, men nu er færgen langt om længe stævnet ud på sin flere uger lange rejse mod Rønne.

Med en længde på 115 meter og en kapacitet med plads til 1.610 passagerer og 451 biler er Bornholmslinjens nye færge Express 5 verdens største hurtigfærge.

15. marts skrev Turisme24.dk, at færgen atter engang var blevet forsinket på Austal-værftet i Filippinerne. Men nu er de sidste papirer skrevet under, og Molslinjen, der driver Bornholmslinjen, skriver i en pressemeddelelse, at de sidste tests er forløbet efter planen.

Dermed har færgen nu begivet sig ud på den 24 til 26 dage 19.000 kilometer lange rejse fra Filippinerne til Bornholm, hvor færgen nu skal indgå i sejladsen mellem Ystad og Rønne.

Færgen befinder sig aktuelt ved den filippinske ø Balabac, og sejler med en hastighed på cirka 19 knob. Færgens tur til Bornholm kan følges via dette link. Molslinjen afgav ordre på færgen i oktober 2019.

Færgens rejse går fra værftet til Colombo, Sri Lanka over Suezkanalen via Malta, gennem Kielerkanalen og derfra til Rønne.

”Vi glæder os meget til at få Express 5 hjem til Rønne. Det har været en lang byggeproces, hvor corona har drillet os undervejs, så det bliver godt at se færgen i sin nye hjemhavn,” siger Molslinjens administrerende direktør, Kristian Durhuus, som tiltrådte stillingen 15. marts.

Besætning på 11 sejler færgen hjem
Det er en besætning på 11, som står for at sejle Express 5 til Rønne. Ved roret står kaptajn Kasper Sommer, og i tillæg til at han selv stammer fra Bornholm, har han siden 2010 – udover et enkelt år – sejlet til og fra klippeøen i Østersøen, og har i dag rang af seniorkaptajn.

Som overstyrmand har rederiet valgt Nis Svenstrup Pedersen, der flere gange tidligere har medvirket til at sejle Molslinjens nye færger til Danmark fra skibsværter i Australien. Det var både tilfældet, da Express 2 skulle hentes i Hobart på øen Tasmanien samt under Express 4’s hjemtur fra byen Perth.

Næsten monopol på danske færgeruter
Molslinjen sejler nærmest alle store og større danske færgeruter, i alt ni fordelt på Alslinjen, Bornholmslinjen, Fanølinjen, Langelandslinjen, Molslinjen og Samsølinjen.

Molslinjen sejler fra marts til oktober også mellem Sjællands Odde og Ebeltoft på Djursland, mens Bornholmslinjen har tre ruter til Bornholm, fra Ystad i Sverige, Køge og tyske Sassnitz.

Molslinjen står også bag fjernbusserne fra Kombardo Expressen.

 

Relaterede artikler:

Ny kæmpefærge er forsinket igen

Forbereder hjemtur med ny dansk kæmpefærge

Ny løsning sikrer Bornholm-sejladser med Express 1