Hasle Havn. Foto: Destination Bornholm.

Kulturhavn skal booste turismen i bornholmsk by

Som en del af en udviklingsplan for Bornholm er tanker opstået om en kulturhavn i en bornholmsk by. Den skal blandt andet byde på bevaringsværdige både og genkomsten af et gammelt tog.

Hos Destination Bornholm, vil man booste turismen hele året. Derfor søsatte destinationen sidste år en udviklingsplan, som skal sætte kursens for destinationen frem til 2030.

Planen fokuserer på hele Bornholms geografi, men udpeger samtidig også tre geografiske områder, som der udvikles delstrategier for på baggrund af styrkepositioner, som Bornholm har som turistmål.

Ét af de tre områder er Hasle, hvor et lokalt turismeudviklingsråd arbejder på en vision for en kulturhavn, det skriver Bornholms Tidende.

I spidsen for udviklingsarbejdet står lokale Niels-Jørn Jensen:

”Jeg skal komme med et oplæg til, hvad Hasle Havn kan bruges til, og hvad man i den forbindelse kan bruge 20-40 millioner kroner på. For mig er der ingen tvivl om, at hvis vi skal have gang i Hasle, skal hjertet banke på havnen, for den er kernepulsen, fortalte Niels-Jørn Jensen på et repræsentantskabsmøde i Hasle og Omegns Bytning, hvor han præsenterede planerne for kulturhavnen.

Bevaringsværdige både og genkomst til historisk tog
En af tankerne bag kulturhavnen i Hasle er at friholde kajplads til bevaringsværdige både. Her er ikke kun tale om gamle træbåde men også fiskekuttere, som ellers er på vej til at blive hugget op.

Havnen i Hasle er allerede hjemsted for Museet og Bådemotorklubben Columbus, og museet er indtænkt i planen. Tanken er nemlig, at museet skal bygges sammen med et maritimt værksted, og der skal etableres bedding og slæbested, ligesom tanken også er, at der skal skabes rigger og sejlloft i en ny bygning.

Derudover vil Niels-Jørn Jensen også have det historiske Klinkertog tilbage til den Bornholmske by. Toget kørte i sin tid på den første jernbanestrækning, som blev etableret på Bornholm. Den var 3,3 kilometer lang og blev etableret langs Hasle Klinker og Chamottestensfabrik og Hasle Havn.

Toget har sit navn, fordi det fragtede klinker, fliser og ovnkakler mellem en fabrik og havnen i Hasle. Efter toget blev taget ud af drift som fragttog, blev jernbanestrækningen for en kort stund brugt til passagertransport.

 

Relaterede artikler:

Destinationer går sammen om havnenetværk

Naturstyrelsen advarer: UNESCO-status er truet

Kåret til en af verdens bedste destinationer