Ved åbningen af weekendens Ferie for Alle i Herning fredag morgen blev Havfrueprisen uddelt af Danske Rejsejournalister. Den gik i år til ”Ildsjælene på Møn,” hvis mest kendte turismetiltag er Camønoen.
Havfrueprisen, som Danske Rejsejournalister fredag morgen uddelte for 18. gang ved åbningen af Ferie for Alle i Messecenter Herning, går til ”en person eller et firma, der har gjort en hel speciel og prisværdig indsats for danskerne på deres ferie i Danmark.”
I år havde bestyrelsen for Danske Rejsejournalister valgt at give hæderen til ”Ildsjælene på Møn.” Bag den betegnelse gemmer sig blandt andet Camønoen på Møn, der åbnede i 2016, og Dark Sky Park. Møns turismeinitiativer er samlet under paraplyen House of Møn, der blev den reelle modtager af Havfrueprisen.
Selve navnet Camønoen er inspireret af den verdensberømte spanske pilgrimsrute, Caminoen. Camønoen på Møn er en vandrerute på 175 km som er båret af lokale kræfter langs hele ruten.
Havfrueprisen er de seneste tre år blevet tildelt Fårup Sommerland, Tirpitz-museet i Blåvand og VisitAarhus.
Gode og ihærdige kræfter
I sin tale med motivationen for valget af Camønoen, sagde Danske Rejsejournalisters afgående formand, Anne-Vibeke Isaksen, til den fyldte sal i Messecenter Herning fredag morgen blandt andet:
”Med over 400 øer i Danmark, skal man gøre sig særlig bemærket for at blive en kendt ø. Det har vores prismodtager gjort med en lang række tiltag og bag dem står en masse ildsjæle, men også organisationer og foreninger, som medvirker til en positiv udvikling, generere vækst og sikre et levende lokalsamfund, hvor erhverv, handel, kultur, turisme, bosætning, fritid spiller fint sammen.”
Videre sagde Anne-Vibeke Isaksen på vegne af bestyrelsen i Danske Rejsejournalister:
”At vælge en prismodtager til Havfrueprisen er utrolig svært – for der er mange gode tiltag i Danmark, og bag dem alle står gode og ihærdige kræfter. Vi i Danske Rejsejournalister mener dog, at én aktør har gjort en helt særlig og prisværdig forskel.”
Udover Camønoen fremhævede Anne-Vibeke Isaksen også Dark Sky Park som et andet initiativ, der fik Møn på verdenskortet. Øen fik sit certificat fra The International Dark Sky Association (IDA), som bevis på, at området er et af de mørkeste og bedste steder i Nordeuropa at kigge på stjerner – og det er Nordens første Dark Sky Park.
”Genial turismeudvikling – at slukke lyset, for at få gæsterne til at nyde den nattehimmel, vi alle sover under, men som vi sjældent ser på grund af lysforurening,” sagde Anne-Vibeke Isaksen og tilføjede:
”Naturen er i det hele taget i fokus, og det er positivt, for vi mennesker har mere brug for at være i den end nogensinde før. Den er et af de bedste midler mod stress i en pakket hverdag i et forjaget samfund.”
Formand Anne-Vibeke Isaksen fremhævede i sin tale også Biosfære Møn, 450 kvadratkilometer unik natur på land og i vandet på Møn og omliggende øer og vandområder, der blev optaget i UNESCO’s verdensomspændende netværk af biosfæreområder.
”Alle disse tiltag omkring Møn er er samlet under House of Møn,” understregede Anne-Vibeke Isaksen.
Rejsejournalist-formand stopper
Anne-Vibeke Isaksen har i øvrigt besluttet at stoppe som formand for Danske Rejsejournalister, det sker på foreningens generalforsamling den 10. marts i København.
Hun har været formand for foreningen de seneste 14 år, men da hun sidste år blev formand for brancheorganisationen Dansk Camping Union stod det klart, at tiden tillader ikke begge jobs, lyder det. Dansk Camping Union har 50.000 medlemmer og driver 22 campingpladser i Danmark.
Relaterede artikler:
Klar til Skandinaviens største rejsemesse