Jeppe Møller-Herskind, kommerciel direktør i HORESTA. PR-foto.

HORESTA provokeret over magtens regnearkslogik

Efter at forhenværende finansminister Bjarne Corydon i en tale var ærlig omkring magtens syn på turistbranchen, melder HORESTA sig nu ind i debatten. ”Løft lige blikket fra jeres regneark i to sekunder,” lyder det fra direktør.

Til Dansk Industris årsmøde, der løb af stablen den 24. oktober, var det børsens nuværende administrerende direktør of ansvarshavende chefredaktør, Bjarne Corydon, der åbnede ballet med den første tale.

Corydon, der tjente som finansminister i Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode, var mødt op for at fortælle turistbranchen, hvordan finansministeriet og embedsværket ser på turistbranchen, og budskabet var ikke det, branchen havde håbet på at høre.

”Sandheden om jer, set fra et systemisk magtperspektiv, er denne. I ser ikke så godt ud, som politikerne render og fortæller jer til daglig,” sagde Bjarne Corydon blandt andet.

Hans hovedpointe var, at når Finansministeriets embedsfolk og andre økonomiske organer i staten sammenligner landets erhverv, så ligger turistbranchen ikke i top, når det gælder produktivitet.

”Når spillepladen lægges bag murerne i Finansministeriet, Nationalbanken og De Økonomiske Råd, så kigger man på, hvor produktiviteten er størst. Derfor vil I møde en tyngdelov, hvor man siger, at støtte til turismen i et vist omfang er et spild af penge, fordi de vil spørge, om pengene ikke i virkeligheden kan lægges et mere produktivt sted?,” sagde Corydon blandt andet.

Skaber mere værdi end statens modeller dækker over
Hos HORESTA er organisationens kommercielle direktør, Jeppe Møller-Herskind, dog blevet provokeret over Corydons ord. Det skriver direktøren i et opslag på LinkedIn.

Han mener, at det siger en del mere om Finansministeriets regnedrenge end om turismen, blot at måle og veje branchens betydning ud fra regnemodeller.

”Løft lige blikket fra jeres regneark i to sekunder og forstå, at ADAM og andre snæversynede regnemodeller kun beskriver en lille del af virkeligheden,” skriver Jeppe Møller-Herskind.

Han påpeger i øvrigt turismens størrelse set i forhold til nationaløkonomien og arbejdsmarkedet i Danmark generelt.

”Dansk turisme er landets fjerdestørste eksporterhverv og otte procent af samtlige private lønmodtager jobs er direkte eller indirekte knyttet til turisme- og oplevelseserhvervet! Det er et ubestridt faktum, at vi i væsentlig grad bidrager til velfærden og sammenhængskraften i det danske samfund,” skriver direktøren.

Jeppe Møller-Herskind fremhæver også en række punkter, hvor turistbranchen skaber konkret værdi til samfundet, som ikke kun er koblet op på produktivitet.

Han peger på, at turistbranchen er indgangen til arbejdsmarkedet for mange kortuddannede og invandrere, at turismen bidrager positivt til Danmarks mindre befolkede områder, og at turismen yder et ikke uvæsentligt bidrag til detailhandlen i Danmark.

Jeppe Møller-Herskind peger også på, at turismen skaber de økonomiske rammer for en række andre erhverv i Danmark, selvom han ikke nævner hvilke. Direktøren påpeger også, at turismen skaber rammerne for store events i Danmark og trækker investeringer til landet hvert år.

 

Relaterede artikler:

Corydon: ”I ser ikke så godt ud, som politikerne render og fortæller jer”

DI-topchef: ”Vi skal blive bedre til at stå sammen om vores budskaber”

Dansk Erhverv: Hotelbranchens vigtighed kalder på bedre rammevilkår