Projektet Nat i Naturen skal få danskerne ud for at opleve natten i naturen. Foto: Adam Grønne

Flere danskere skal overnatte i naturen

Et nyt projekt med navnet Nat i Naturen skal lokke danskere i hundredtusindvis ud i naturen om natten. Projektet er støttet af Spar Nord Fonden med 4,8 millioner kroner.

Danskerne skal i større grad ud i naturen og opleve dens herligheder – om natten.

Det er det konkrete formål med et nyt projekt, der har fået navnet Nat i Naturen. Mange danskere har aldrig oplevet natten i naturen, hvilket en undersøgelse fra 2022, som YouGov lavede for Friluftsrådet, afslører.

Undersøgelsen viste eksempelvis, at 68 procent af danske børn mellem to og 15 år aldrig har sovet ude, 41 procent har aldrig set stjernehimlen og 38 procent har aldrig været med til at tænde bål. Der er med andre ord et stort potentiale i at lokke danskerne ud til nye oplevelser i naturen.

Nat i Naturen vil strække sig over tre år og skal således åbne danskernes øjne for nattens naturoplevelser. Ambitionen er, et det skal være en årlig tilbagevenden begivenhed.

En historisk stor bevilling
Spar Nord Fonden støtter projektet med en historisk stor bevilling på 4,8 millioner kroner, som over de næste tre år gør det muligt at give hundredtusindvis af danskere mulighed for at opleve den unikke danske natur.

”Nat i Naturen styrker lokale fællesskaber, da det er de engagerede frivillige i foreningslivet, som kommer til at invitere deres lokalsamfund ud til oplevelser, samvær og læring i natten. På den måde er frivillige ildsjæle med til at skabe og inspirere danskerne til helt nye samværsformer – og derfor ønsker Spar Nord Fonden at støtte op om projektet med en forholdsvis stor bevilling,” siger Bo Uggerhøj, fondsdirektør i Spar Nord Fonden.

Danskerne kan deltage på egen hånd i Nat i Naturen, eller også kan man deltage i et af flere hundrede arrangementer i hele landet. Herudover vil en kampagne inspirere danskerne til naturoplevelser i nattens mørke.

”En helt særlig oplevelse”
Nat i Naturen afholdes natten mellem den 2. og 3. september 2023. Arrangementerne vil fra begyndelsen af maj blive offentliggjort på projektets hjemmeside, natinaturen.dk. Der vil løbende blive slået nye arrangementer op.

”Vi vil gerne inspirere flere til at opleve nattens unikke natur. Her kan man møde nataktive dyr som ræv og natugle, se stjerner titte frem og få skærpet sine andre sanser, når det bliver mørkt for øjet. Det er en helt særlig oplevelse at være ude om natten, og ved Nat i Naturen kan alle være med, uanset om man begiver sig ud i skoven, i haven eller på altanen,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, fortæller, at man får en bedre forståelse for naturen ved at færdes i den.

”Med Nat i Naturen vil vi gennem unikke naturoplevelser i mørket bringe befolkningen tættere på naturen. Samtidig vil vi øge befolkningens naturforståelse gennem en kampagne, der sætter fokus på nattens natur. Når vores forståelse for naturen øges, øges også vores lyst til at passe på den,” siger hun.

Kan vælge mellem 275 skove
Nat i Naturen giver danskerne mulighed for at deltage i arrangementer i statslige naturområder over hele landet.

”Vil man hellere ud på egen hånd, er vores fælles natur åben for alle, også efter mørkets frembrud. Man kan for eksempel overnatte i en af vores 275 skove med fri teltning samt i shelters på mange af de cirka 500 primitive overnatningspladser over hele landet. Og vi hjælper også gerne lokale foreninger med at afvikle aktiviteter i statens mere end 1.000 naturområder,” siger Peter Ilsøe, direktør i Naturstyrelsen.

Nat i Naturen er et samarbejde mellem Friluftsrådet, Ungdomsringen, Det Danske Spejderkorps, Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen. I 2022 blev Nat i Naturen afholdt som et pilotprojekt som en del af en fælles Nordisk Nat i Naturen.

 

Relaterede artikler:

Første jordhuleshelter i Danmark

Nordiske friluftsråd anbefaler en nat i naturen

Flere danskerne på natur- og kulturferie i Danmark