Sådan kommer jordhuleshelteren til at tage sig ud i Hattingparken. Foto: Scanplast og Hattingparkens Venner.

Første jordhuleshelter i Danmark

Snart kan outdoorturister overnatte i landets første jordhuleshelter. Projektet er støttet af Friluftsrådet, som i alt har bevilget 22,3 millioner kroner til flere projekter.

Outdoor turister i Danmark kan se frem til en ny, underjordisk overnatningsform. Friluftsrådet har bevilget 49.900 kroner til Hattingparkens Venner, som er ophavsfolkene bag jordhuleshelteren, som bliver den første af sin slags i Danmark. Det skriver TV Syd.

Jordhuleshelteren består af en kompositkabine, som graves halvt ned i jorden og dækkes af jord. I den ene side af jordhøjen er der en åbning, der giver adgang, som de kendes fra almindelige shelters.

”Vi har oplevet, der var mangel på plads. Folk kommer også udefra, så der er et yderligere behov. Så vi kunne også tænke os at tiltrække nogle af dem, som måske ikke i dag får den naturoplevelse, siger han. Jeg håber også at tiltale børnene, hvem har ikke drømt om at bo i en Hobbithule? De kan måske lokke forældrene med,” siger Rasmus Bissenbakker, formand for foreningen Hattingparkens Venner, som står bag projektet til TV Syd.

Nu venter Hattingparkens Venner på, at shelteren bliver produceret, og at Horsens Kommune udsteder en byggetilladelse.

Projekter skal skabe bedre friluftsmuligheder
Jordhuleshelteren i Horsens er blot ét ud af 201 projekter, som samlet har fået bevilget 22,3 millioner kroner fra Friluftsrådet. Det skriver rådet i en pressemeddelelse.

Friluftsrådet har bevilget midler til projekter i 72 ud af de 98 kommuner i Danmark. Kravene til projekterne var, at de skaber bedre fysiske rammer for friluftsliv, bedre muligheder for vandfriluftsliv, og så skal de fremme børn og unges friluftsliv. Det er også håbet, at projekterne kommer til at øge befolkningens naturforståelse.

”Det er fantastisk at se, hvor mange ildsjæle der brænder for at skabe bedre muligheder for friluftsliv og naturoplevelser både til lands og til vands. Lige fra formidlings- og oplevelsesruter, balance- og motorikbaner i naturen, bålhytter, shelterpladser og MTB-ruter til badebroer, saunaer til vinterbadning og så videre,” siger Winni Grosbøll, direktør for Friluftsrådet.

Fokus på børns oplevelser i naturen
Projekterne har særligt fokus på børn, og skoler og spejderklubber er blandt modtagerne af midler. Der er dog også blevet bevilget midler til for eksempel shelterpladser, bålhytter, en natursti og sansehaver.

”Naturoplevelser og friluftsaktiviteter bør være en del af alle børns hverdag, men det er desværre langt fra tilfældet i dag. Derfor er vi rigtig glade for at kunne støtte så mange gode projekter, der styrker børnenes muligheder for at komme ud i det fri. Naturen kan blandt andet give børn og unge en mental balance og ro, som de kan nyde godt af hele livet,” siger Winni Grosbøll.

 

Relaterede artikler:

Worldcup skaber interesse for Blåvand

Vesterhavet får 50 kilometer lang vandrerute

Skal sikre udvikling af campingpladser