En scene fra Grand Départ i København i 2022. Foto: Magnus Andersen/Grand Depart Copenhagen Denmark.

Afsætter millionbeløb til megaevents

København er i denne uge rykket tættere på at lægge asfalt til to cykelløb. Københavns Kommune har fundet 60 millioner kroner til løbene, som regeringen også ønsker at støtte økonomisk.

København er i denne uge rykket tættere på at kunne danne rammerne for VM i landevejscykling i 2029 og et World Tour-cykelløb i 2025, 2026 og 2027.

På et møde tirsdag blev politikerne i Københavns Kommunes Økonomiudvalg nemlig enige om at afsætte i alt 60 millioner kroner til begivenhederne.

“Drømmen om to cykelløb i verdensklasse på dansk jord er rykket endnu et skridt nærmere. Nu er der kun tilbage at krydse alt, hvad krydses kan og håbe på, at vi til næste år kan præsentere gode nyheder,” udtaler overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i et skriftligt svar til TV2 Kosmopol.

Det er Den Internationale Cykelunion (UCI), der skal afgøre, hvilke byer der vinder buddet på både VM i landevejscykling i 2029 og World Tour-løbet.

Københavns Kommunes økonomiforvaltning vurderer, at en kontrakt kan være på plads i 2024, såfremt København vinder buddet på VM i landevejscykling. I forhold til World Tour-løbet forventes der svar i slutningen af i år eller starten af næste år.

Pengene, som Økonomiudvalget sætter af, kommer fra Megaeventpuljen, hvor der er afsat 15 millioner kroner om året fra 2023 og frem til 2027.

Regeringen vil også støtte
Det er dog ikke tanken, at de to cykelløb kun skal finansieres kommunalt. I forbindelse med regeringens finanslovsudspil for 2024 blev det meldt ud, at regeringen vil afsætte 80,5 millioner kroner til store cykelløb i perioden 2025-2029 heraf 70 millioner kroner til VM i landevejscykling og 10,5 millioner kroner til World Tour-løbet.

Af et referat for et møde i Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg den 28. september, hvor udvalget blandt andet skulle tage stilling til, om man ville give Økonomiudvalget mandat til at gå i forhandling med UCI, fremgår det, at 67 af de 70 millioner kroner, som regeringen vil sætte af, skal dække en fee til UCI på 67 millioner kroner.

Har før genereret stor turistomsætning
Vinder København buddet, vil det være syvende gang, at VM i landevejscykling kommer til byen. Faktisk var Danmark den første nation, der lagde asfalt til begivenheden. Det skete i 1921, og siden da har Danmark været vært i 1931, 1937, 1949, 1956 og senest i 2011.

Da København sidste gang var værtsby for VM i landevejscykling i 2011, kunne hovedstadens hospitalityindustri og generelle erhvervsliv glæde sig over den turismeomsætning, som eventet genererede.

Sport Event Denmark har således tidligere meddelt, at eventet dengang stod for en turismeomsætning på 232 millioner kroner, hvilket var rekord indtil 2018, hvor VM i ishockey genererede en turismeomsætning på hele 967 millioner kroner i København og Herning, hvor eventet fandt sted.

 

Relaterede artikler:

Dansk bud på stort cykelløb tager form

Barsler med dansk cykelløb på højt niveau

Pulje skal forbedre cykeloplevelsen i Danmark