Efter præsentationen i går af Michelin Nordic Guide 2018 har Sverige nu sin første restaurant med 3 stjerner. 52 af de 64 nordiske Michelin-restauranter er i Danmark eller Sverige.
De fem nordiske lande har i årets udgave af Michelin Nordic Guide nu tre restauranter med tre Michelin-stjerner, syv med to stjerner og 54 med hver én Michelin-stjerne.
Ifølge Michelin betyder en stjerne, at der er tale om en særdeles god restaurant i sin kategori, to stjerner signalerer fremragende kogekunst som er en omvej værd, mens de tre Michelin-stjerner betyder et exceptionelt køkken der i sig selv er en rejse værd.
Både restauranterne Geranium i København og Maaemo i Oslo beholdt deres tre Michelin-stjerner, og fik i år selskab i den fornemste række af restaurant Frantzėn i Stockholm.
De syv nordiske restauranter, der i går beholdt eller kom op på to Michelin-stjerner, er i Danmark restaurant AOC og Kadeau i København samt vestjyske Henne Kirkeby Kro. I Sverige har fire restauranter nu to Michelin-stjerner, nemlig Oaxen Krog i Stockholm, Vollmers i Malmø, Daniel Berlin i Tomelilla og Fäviken Magasinet i Järpen.
Danmark har efter præsentationen af Michelin Nordic Guide 2018 nu i alt 22 restauranter med hver en Michelin-stjerne, der kom to nye på årets liste, restaurant Jordnær i Gentofte og restaurant MeMu i Vejle.
Sverige har også 22 restauranter med hver én Michelin-stjerne, der kom i år tre nye svenske restauranter på denne liste: Aloë og Agrikultur, begge i Stockholm, samt restaurant Sav i Malmø.
Få Michelin-stjerner i Norge, Finland og Island
Norge har på den nye Michelin-liste kun fem restauranter med én Michelin-stjerne, Galt i Oslo er ny på den norske liste.
Finland har fem restauranter med hver én Michelin-stjerne, alle i Helsinki, hvor Restaurant Grön er ny på den finske liste.
Island må fortsat nøjes med en restaurant med en enkelt Michelin-stjerne, nemlig Dill i Reykjavik.
Den første Michelin-guide kom i år 1900, udgivet af brødrene André og Édouard Michelin, der fremstillede bildæk. Guiden var henvendt til franske bilister – der var dengang under 3.000 privatbiler i Frankrig. Formålet med guiden var at få bilisterne til at køre mere og dermed øge efterspørgslen på biler og dermed også bildæk…
Relaterede artikler:
Michelin-stjerne giver stor glæde i Vejle
DFDS jagter sejlende Michelin-stjerne