Christiansborg Slot. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Vestkysten kalder til rådslagning på Christiansborg

Vestkysten, der står for en stor del af turistovernatningerne i Danmark, vil på Finansloven. Nu tager de tre destinationer i Vestkystsamarbejdet diskussionen til Christiansborg.

Da de tre destinationsselskaber Destination Nordvestkysten, Destination Vesterhavet og Destination Vadehavskysten i september 2022 meddelte, at de trak sig ud af Danske Destinationer, var meningerne delte.

Siden da har Partnerskab for Vestkystturisme, det strategiske partnerskab, som trioen af destinationsselskaber på den jyske vestkyst efter udmeldelserne har indgået i, kæmpet for at komme på finansloven.

Som Danmarks største katalysator inden for turisme, bør det være en prioritet af blive repræsenteret på finansloven, som Wonderful Copenhagen også er det i dag, lyder argumentet.

Afholder politisk konference
På den baggrund afholder Parternskab for Vestkystturisme en politisk konference på Christiansborg Slot tirsdag den 24. oktober, hvor MF Anni Matthiesen (V) er vært for konferencen, mens erhvervsminister, Morten Bødskov (S) og kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde, Louise Schack Elholm (V) også er med i diskussionen. Det oplyser partnerskabet i en pressemeddelelse.

Ministrene går under konferencen i dialog med blandt andre borgmester i Jammerbugt Kommune og formand for Partnerskab for Vestkystturisme, Mogens Christen Gade (V) og direktør for Vardemuseerne og forperson for Organisationen Danske Museer, Claus Keld Jensen.

Kæmper for 100 millioner kroner
Konkret ønsker destinationsselskaberne og politikerne Vestkystens kommuner, at staten investerer 25 øremærkede millioner kroner om året i en fireårig periode, 100 millioner kroner i alt, i turismen på den 550 kilometer lange vestkyst.

Argumentet lyder, at der på baggrund af investeringen kan skabes en lukrativ helårsforretning, som også kan vise vejen for turismen i det øvrige Danmark.

”Vi ser frem til at drøfte Vestkystens potentiale i et nationalt politisk forum. Vestkysten er Danmarks største vækstcentrum for turisme med solid opbakning fra ti vestkystkommuner, der allerede investerer flere kommunale penge i turisme end nogle andre steder i landet. Men vi kan ikke løfte hele opgaven selv. Staten må træde til,” udtaler Mogens Christen Gade.

Han tilføjer:

”Det vil være et stærkt signal fra regeringens side at centrere investeringen der, hvor man allerede har vist, at man kan og vil. Det vil understrege, at regeringen prioriterer turismen som et seriøst væksterhverv herude, hvor der er længere mellem husene.”

Omsætning på knap 25 milliarder
Partnerskab for Vestkystturisme oplyser, at de 22 millioner overnatninger, kommunerne inden for partnerskabets geografi tilsammen stod for, udgjorde lid over en tredjedel af det samlede antal kommercielle overnatninger i Danmark i 2022.

Samtidig står vestkysten ifølge partnerskabets oplysninger for 67 procent af alle tyske overnatninger, 22.000 turismeskabte job og en turismeomsætning på knap 25 milliarder kroner, oplyses det. Partnerskabet peger også på potentialet for at skabe jobs til nogle af de 42.000 ledige unge, der er i Danmark.

”Dansk turisme har to vækstmotorer. København står for 20 procent af turismen og Vestkysten for 35 procent. Tilsammen udgør de 55 procent af samtlige kommercielle overnatninger i Danmark. Hvis Danmark skal i mål med den nationale turismestrategi, kræver det fuld gas på begge motorer. Derfor skal Vestkysten som rejsemål på finansloven ligesom København, der i dag får over 46 millioner kroner om året,” lyder det fra Mogens Christen Gade.

Partnerskab for Vestkystturisme oplyser i øvrigt, at konferencen på Christiansborg er forbeholdt folketingspolitikere og inviterede gæster.

 

Relaterede artikler:

Splittelse i stort dansk turismesamarbejde

Udmeldelser ”virker ikke særlig gennemtænkt”

Destination bliver uden direktør for en stund