A&O Hostels har på sine to københavnske hosteller, her er det hostellet på Nørrebro, i alt 385 værelser med 1.315 senge. PR-foto: A&O Hostels.

Stor hostelkæde runder bæredygtig milepæl

Europas største kæde af vandrerhjem har nået en klimamæssig milepæl. På blot fire år har kædens københavnske hostels sænket deres CO2-udledning markant.

De to a&o hosteller i København, i henholdsvis Sydhavnen og på Nørrebro, har bestemt ikke ligget på den lade side de sidste fire år.

Således er den tyskejede kædes CO2-udledning faldet med 40 procent i Danmark siden 2019. Det skriver a&o Hostels i en pressemeddelelse.

I 2015 udledte a&o Hostels 8,5 kilo CO2 per overnatning, siden faldt tallet til 5,9 kilo i 2019, og i 2023 udleder de to hosteller 3,73 kilo CO2, hver gang en gæst har overnattet.

Dog er ambitionerne større hos kæden, som beskriver sig selv som Europas største privatejede kæde af vandrehjem med 8,220 værelser og 28,000 senge fordelt på 40 hosteller i 25 europæiske byer. Og skal målet nås, skal der ske noget.

”CO2-aftrykket per overnatning er faldet med næsten 40 procent siden 2019, og det betyder, at vi ligger lavere end fire ud af fem overnatningsudbydere. Det er noget, vi er meget stolte af, og vores mål er at opnå CO2-neutralitet inden 2025 – en banebrydende præstation i vores branche,” fortæller Kasper Rønnow, administrerende direktør for a&o Hostels i Danmark.

Har taget grøn teknologi i brug
a&o Hostels måler sin CO2-udledning ud fra den internationale Greenhouse Gas-protokol, oplyser kæden.

GHG-Protokollen gør det muligt for virksomheder at udregne deres klimaaftryk på en ensartet måde, og giver samtidig et indblik i, hvilke aktiviteter som driver klimaaftrykket.

For at optimere energieffektiviteten har a&o Hostels i Sydhavnen investeret i LED-belysning, solpaneler, bevægelsessensorer, vandbesparende brusere, økologisk sengetøj og håndklæder. Derudover har kæden lanceret et CO2-kompensationsprogram, hvor gæsterne kan støtte globale klimaprojekter med, hvad kæden selv betegner som “en lille ekstra betaling.”

Klimavenlig adfærd kan give rabatter
En anden vigtig ingrediens i arbejdet med at nedbringe CO2-udledningen er gæsterne, og her har a&o fundet praktiske løsninger for, hvordan man motiverer gæsterne, fortæller Kasper Rønnow.

”Det er sammen med gæsterne, at vi kan skabe den største forandring. Derfor opfordrer vi dem blandt andet til at bruge mindre vand, energi og sortere affald med videre. Gør de det, kan de kan optjene point for hver bæredygtig handling, de foretager sig under deres ophold, og indløse dem til rabatter eller donationer,” siger han.

a&o Hostels oplyser, at kæden arbejder med den tyske certificering GreenSign, som opstiller 100 kriterier til alt fra økologi til socialt ansvar og økonomi.

Ud over at gå efter CO2-neutralitet i 2025 går a&o Hostels også efter at reducere affaldsmængden med 20 procent inden 2025. Samtidig vil man i 2023 alene reducere energiforbruget med 30 procent.

 

Relaterede artikler:

Vil spare 30 procent på energien

Hostel vil betale offentlig transport for fastansatte

Flere vælger at overnatte på vandrerhjem