Mængden af restauranter, der går konkurs er steget. Arkivfoto.

Stadig mange konkurser i branchen

Der er stadig mange konkurser i hotel- og restaurationsbranchen, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er der primært to grunde til ifølge HORESTA.

Danmarks Statistik har gjort konkurstallene op for september måned, og dermed kan der gøres status på årets tredje kvartal. Tallene viser, at der fortsat er en relativt stor mængde konkurser i hotel- og restaurationsbranchen.

I tredje kvartal af 2023 var der således 76 virksomheder i branchen, der måtte dreje nøglen om, og det er en stigning på 38 procent sammenlignet med gennemsnittet for tredje kvartal i 2015-2019. I forhold til tredje kvartal af 2022, er det en stigning på syv procent, påpeger HORESTA i en pressemeddelelse.

Det er særligt landets restauranter, der er ramt, og hele 74 af de 76 konkurser kommer netop fra restauranterne. Zoomes der ind på restaurationsbranchen, er det en stigning på 42 procent sammenlignet med gennemsnittet for tredje kvartal i 2015-2019.

To udfordringer fører til konkurser
Ifølge HORESTAs kommercielle direktør, Jeppe Møller-Herskind, er der særligt to faktorer, der betyder, at nogle virksomheder i branchen ikke kan generere nok omsætning til fortsat at holde skruen i vandet.

“De altoverskyggende udfordringer i branchen er i øjeblikket øgede omkostninger og en akut mangel på kvalificeret arbejdskraft. Den cocktail betyder, at nogle virksomheder ikke har tilstrækkeligt med medarbejdere og derfor ikke kan generere nok omsætning eller et stort nok overskud til at fortsætte driften. Det er et stort problem, og derfor er vi meget optagede af at skabe bedre rammevilkår for branchen ved blandt andet at gøre det nemmere at rekruttere international arbejdskraft,” siger Jeppe Møller-Herskind, som er kommerciel direktør i HORESTA.

I år har der indtil videre været 54 procent flere konkurser blandt aktive virksomheder sammenlignet med gennemsnittet fra 2015-2019. Sammenlignet med samme periode sidste år viser tallene en stigning på næsten 32 procent flere konkurser.

For det generelle erhvervsliv er konkursniveauet i årets første ni måneder 17 procent højere end niveauet for 2022, fremgår det af HORESTAs pressemeddelelse.

 

Relaterede artikler:

Erhvervsmand redder gourmetrestaurant fra konkurs

Antallet af konkurser er steget markant

Historisk hotel er gået konkurs