Udstillingen 'Take the money and run' af Jens Haaning. (Foto: Kunsten Museum of Modern Art | PR)

Skal tilbagebetale stort beløb til dansk museum

Det førte både avisoverskrifter og et sagsanlæg med sig, da kunstner Jens Haaning stak 532.549 kroner, der skulle være brugt på en udstilling, i egen lomme. Nu har byretten afsagt dom i sagen.

Take the money and run. Det var både titlen på værket og præcis, hvad kunsterne bag gjorde.

Det skabte stor opmærksomhed om både kunstner Jens Haaning og museet Kunsten Museum of Modern Art, da det kom frem, at 532.549 kroner, som skulle være gået til et værk på det aalborgensiske museum, i stedet gik til kunstneren selv.

Pengene var øremærket til en udstilling, hvor kontanter svarende til årslønnen for henholdsvis en dansker og en østriger skulle vises i rammer under titlen ’Work it out’. Museet og kunstneren havde indgået en aftale om, at de skulle afleveres tilbage, når udstillingen var færdig, men sådan gik det dog ikke.

Får stadigvæk sit honorar
I stedet valgte Haaning kort før åbningen at omdøbe værket til ’Take the money and run’ og stikke sedlerne i egen lomme. Den beslutning faldt ikke i god jord hos Kunsten Museum of Modern Art, der efterfølgende har valgt at lægge sag mod Haaning.

I denne uge blev der i Københavns Byret afsagt dom i sagen, og her kom man frem til, at Jens Haaning skal tilbagebetale størstedelen af de penge, der indgik i kunstværket.

Da dommen blev afsagt i byretten, lød det, at kunstneren skal betale 492.549 kroner tilbage til det nordjyske museum, ligesom han også skal afholde sagsomkostningerne, der i alt beløber sig til 78.500 kroner.

Ifølge retten har man fratrukket 40.000 kroner fra det oprindelige beløb, da denne sum svarer til Jens Haanings honorar samt et såkaldt visningsvederlag, som han er berettiget til i og med, at udstillingen blev gennemført, trods rammerne var tomme.

Har brugt de fleste af pengene
I kølvandet på byrettens afgørelsen har Jens Haaning fortalt til Ekstra Bladet, at han fortsat overvejer, hvorvidt han vil anke dommen. Han fortæller samtidig, at han har brugt størstedelen af de penge, som indgik i værket.

”Jeg er skuffet og chokeret. Nu skal jeg lige vende med advokaten, om dommen skal ankes. Lige nu er det uoverskueligt mange penge, som jeg ikke ved, hvor jeg skal skaffe.”

Lasse Andersson, der er direktør for Kunsten Museum of Modern Art, afviser at gå i dybden med museets holdning til udfaldet, indtil der er kommet afklaring på en eventuel ankesag.

”Vi har nu en dom, som Kunsten og Jens Haaning kan forholde sig til. Den skal vi nærlæse. Der er fire ugers ankefrist, og så længe sagen stadig kan ankes, har vi ikke yderligere kommentarer.”


Relaterede artikler:

Vådt vejr trækker turister til museer

Målrettet indsats fordobler tyske turister

Fem danske attraktioner først med nyt miljømærke