København. (Foto: VisitCopenhagen | Facebook.com | PR)

Glæder sig over skrinlagte hotelkvoter

Økonomiudvalget i Københavns Kommune har valgt at droppe tanken om hotelkvoter. HORESTA mener, at markedet har vist sin evne til at regulere sig selv.

Københavns Kommune lagde i sin kommuneplanstrategi 2023 op til, at hoteludviklingen i kommunen skulle styres politisk gennem kvoter for blandt andet hotellers placering og størrelse.

Men forslaget faldt den 7. november, da kommunens økonomiudvalg drøftede sagen, og det er noget, som skaber glæde i HORESTA, der siden forslaget først blev kendt i offentligheden, har været kritisk over for forslaget.

Ét af HORESTAs argumenter er, at hotelmarkedet er selvregulerende, og at hotellerne ender med at blive placeret, hvor efterspørgslen er.

“Vi kan se, at markedet har demonstreret sin evne til at regulere hotelkapaciteten og fordele den på en måde, der imødekommer udbuddet såvel som efterspørgslen og dermed skaber sund balance. Der er også allerede foretaget investeringer i hoteller i ’ydre områder’ som Nordhavn, Sydhavn og Kastrup, hvilket tyder på en naturlig tilpasning til turistbehovet. Derfor er vi også meget glade for, at Københavns Kommune har sløjfet forlaget om hotelkvoter, da det i vores øjne er det helt forkerte værktøj at bringe i spil,” siger Jeppe Møller-Herskind, der er kommerciel direktør i HORESTA.

Turister booker tæt på attraktioner
Direktøren pointerer også, at hotelkvoter med al sandsynlighed ikke ville ændre på, hvor turister vælger at booke deres overnatninger.

De fleste vælger hoteller, der ligger tæt på attraktioner og andre turismetilbud i København, og derfor peger HORESTA på, at kommunen i stedet bør fokusere på at gøre flere områder attraktive for turister gennem byudvikling, hvis man ønsker at sprede turisterne. Derudover trækker hoteller i indre by turister væk fra tjenester som Airbnb.

”Ikke alene er kommunens beslutning rigtig fordi, markedet fortsat får lov at sprede sig på en naturlig måde, men det forhindrer også en øget efterspørgsel på privat kortidsudlejning, som i vid udstrækning er ureguleret. Hotelbranchen skaber beskæftigelse, betaler skat og moms, og er underlagt en masse regler, hvorimod for eksempel Airbnb er et ganske ureguleret marked. Hvis man vil udvide hotelkapaciteten og sprede turiststrømmen til andre dele af København, ser vi hellere, at kommunen støtter byudviklingen i forskellige dele af byen og derigennem tiltrækker flere. Så skal hotellerne nok komme,” udtaler Jeppe Møller-Herskind.

 

Relaterede artikler:

Dansk Erhverv: Passagerafgift vil koste gæster

Ny analyse: Branchen står stærkere end tidligere antaget

HORESTA provokeret over magtens regnearkslogik