Rutsjebanen Piraten i Djurs Sommerland. PR-foto.

Fronterne trukket op i kamp om biogasanlæg

Tidligere har Nordens største sommerland meldt ud, at et planlagt biogasanlæg i nærheden potentielt kan være livstruende. Og mens bygherren tidligere har udtrykt ønske om forsoning, var fronterne trukket skarpere op forleden på et borgermøde.

Fronterne er blevet trukket skarpere op i sagen om et biogasanlæg blot 1,2 kilometer fra Djurs Sommerland. I et høringssvar har forlystelsesparkens administrerende direktør, Henrik B. Nielsen, tidligere udtrykt, at han er bange for, at lugtgener fra det planlagte biogasanlæg, som årligt skal behandle op mod 800.000 tons biomasse, kan være direkte livstruende for den store forlystelsespark.

På et borgermøde i Nimtofte, der blev afholdt for nylig, hvor omkring 150 personer var mødt op, gentog direktøren budskabet. Det skriver Randers Amtsavis.

”Vi er bekymrede for vores fremtid. Det er bare ikke foreneligt at have et biogasanlæg lige ved siden af en forlystelsespark. Vi har talt med borgere, der bor ved siden af biogasanlæg, og det lugter. Vi har planlagt at investere flere hundrede millioner kroner i Djurs Sommerland i de kommende år og vi vil også være med til at investere i en feriepark i området. Det kan være ødelæggende for os, hvis ikke vi får stoppet de her planer i en fart,” sagde Henrik B. Nielsen således.

Placering vigtig for biogasanlæg
På den ene side af striden om den planlagte biogasanlæg står Djurs Sommerland med den lokale turistbranche og naboer til anlægget bag sig.

På den anden side står bygherren i form virksomheden Brdr. Thorsen samt Kosangas og over 100 landmænd. Og tidligere har virksomheden udtrykt, at man er gerne tager en diskussion om biogasanlægget, men efter borgermødet, holdt man fast i placeringen.

Ifølge Steffen Thorsen, der er medejer af landbrugsvirksomheden, er netop placeringen tæt på Djurs Sommer vigtig, fordi det vil betyde, anlægget ligger helt centralt i forhold til den biomasse, der skal bringes til anlægget. Derudover har Brdr. Thorsen et allerede eksisterende gårdbiogasanlæg i området, som vil blive optimeret.

Steffen Thorsen mener, at der bliver tegnet et skræmmebillede af biogasanlægget. Han siger selv, at nogle af landets fremmeste eksperter arbejder på projektet. Han påpeger også, at Brdr. Thorsens eksisterende gårdbiogasanlæg aldrig har udløst klager på trods af, at det har ligget 500 meter fra Djurs Sommerland i 23 år.

Han mener samtidig, at landmændene på Djursland har brug for biogasanlægget, så de kan afgasse deres gylle og opfylde krav om et reduceret CO2, aftryk. Han oplyser i øvrigt, at anlægget kommer til at stå for opvarmning af 22.000 husstande.

Borgermødet var arrangeret af Syddjurs Kommune, og de 27 politikere i kommunens byråd skal om cirka to måneder tage en principbeslutning om, hvorvidt man finder placeringen rigtig. Siger de ja, skal kommuneplanen samt lokalplanen ændres, og der skal også laves en miljøvurdering.

 

Relaterede artikler:

Nordens største sommerland frygter for sit eksistensgrundlag

Light-billet til jul i Legoland: Matcher Tivoli-pris

Millioninvestering lader Tivoli-gæster opleve nordlys