Værelse på Tivoli Hotel & Congress Center. Foto: Tivoli Hotel & Congress Center.

“Det er en voldsom udvikling”

Hvor hotellerne sidste år sukkede efter mere arbejdskraft, viser nye tal fra Danmarks Statistik, at det nu er gæster, hotellerne savner. HORESTA kalder manglen på efterspørgsel hotellernes største udfordring.

Den seneste tid har manglen på arbejdskraft i hotelbranchen været et samtaleemne. Men hvor der sidste år var rekordstor efterspørgsel fra gæster, ser det nu ud til, at det er mangel på efterspørgsel, som har udviklet sig til hotellernes største udfordring. Det skriver HORESTA i en pressemeddelelse.

Mens 25 procent af hotellerne juni sidste år sagde, de havde plads til mere i ordrebøgerne, viser nye tal fra Danmarks Statistiks konjunkturbarometer, at andelen nu steget til 60.

Omvendt er det gået med behovet for arbejdskraft. For et år siden sagde 75 procent af hotellerne, at de manglede arbejdskraft. Nu er det kun lidt mere end hvert fjerde hotel, nemlig 27 procent, skriver HORESTA.

En voldsom udvikling
Ifølge kommerciel direktør i HORESTA, Jeppe Møller-Herskind, er den manglende efterspørgsel et udtryk for, at der lige nu sker store udsving på hotelmarkedet.

”Det er en voldsom udvikling, som afspejler nogle meget store udsving i både udbud og efterspørgsel. På få år har branchen de facto været lukket ned for senere at skulle håndtere en historisk stor efterspørgsel. Samtidig har der været kolossal mangel på kvalificeret arbejdskraft, rekordhøje omkostninger, og som om det ikke var nok, er konkurrencen om gæsterne intensiveret med etableringen af mere end 7.000 nye hotelværelser på få år,” siger direktøren.

Han påpeger, at det øgede udbud af hotelværelser i Danmark stiller krav til, at landets hoteller intensiverer deres markedsføring.

Gode tal for starten af året
Så sent som i maj viste tal fra Danmarks Statistik, at der var en pæn stigning i antallet af overnatninger fra starten af 2023 til midten af maj på 12,1 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Samme opgørelse viste også en endnu pænere vækst blandt udenlandske turister, hvor antallet af overnatninger i perioden var steget med 32,1 procent.

I første kvartal af 2023 har der været i alt fem millioner overnatninger på hoteller, feriecentre, vandrerhjem og campingpladser. Det er en stigning på 23 procent sammenlignet med første kvartal i 2022, oplyser Danmarks Statistik.

I denne periode har hotellerne været den foretrukne overnatningsform for turister i Danmark. Ud af de fem millioner førnævnte overnatninger, blev 3,3 millioner foretaget på landets hoteller.

 

Relaterede artikler: 

Fortsat vækst i overnatninger i 2023

Trodser spådomme: Hoteller får god start på året

Ny analyse: Hotellerne vendte stærkt tilbage i 2022