Destination Vesterhavet har ambitionen om at blive Nordeuropas førende kystferiedestination. Coronakrisen gjorde den i årets ni første måneder til Danmarks største rejsemål. Her arkivpressefoto fra Søndervig.

Destination Vesterhavet er nu største rejsemål

Målt på overnatninger fra januar til september i år, er Destination Vesterhavet nu i spidsen i Danmark. ”Og nu skruer vi yderligere op for markedsføringen,” siger destinationens formand.

Coronakrisen har ændret meget, også i dansk turisme. Det faldende antal udenlandske turister og øgningen af de danske, har placeret Destination Vesterhavet – kommunerne Ringkøbing-Skjern og Varde – som destinationen med flest overnatninger i årets første ni måneder sammenlignet med sidste år.

Det viser ny data fra Visit Denmark seneste Destinationsmonitor over overnatninger.

Tallene fortæller, at Destination Vesterhavet fra januar til september havde 6,2 millioner overnatninger, et fald på lige over 12 procent eller 866.000 færre. På andenpladsen kom Destination NordVestkysten med 4,8 millioner overnatninger, minusset er tæt på to procent eller 95.000.

Normalt tilhører førstepladsen Wonderful Copenhagen. Men her blev der i år, blandt andet som følge af regeringens seksdagesregel, kun til 3,333 millioner overnatninger. Det er et fald på næsten fem millioner eller tæt på 60 procent sammenlignet med sidste år, viser tallene fra VisitDenmark.

Aarhusregionen havde i årets ni første måneder 3,307 millioner overnatninger, et fald på 288.000 eller otte procent. På femtepladsen kom Destination Sønderjylland med 3,2 millioner overnatninger, et fald på 7,5 procent eller 263.000 i forhold til samme tid sidste år.

Danske turister hævede forbruger
I et år, hvor grænserne til det store og væsentlige tyske marked har været lukkede store dele af året, har Destination Vesterhavet fokuseret på at øge omsætning og døgnforbrug. Antallet af overnatninger faldt godt nok fra januar til september, men de mange danske turister i højsæsonen var med at drive forbruget op. Det konstaterer destinationen i en pressemeddelelse og tilføjer, at langt flere danskere i år tog til Vesterhavet, faktisk 50 procent flere end normalt.

Chef for Turisme og Oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv, Lars Ramme Nielsen, der også er i bestyrelsen for Destination Vesterhavet, kalder udviklingen for en gave til danskerne og feriestederne ved Vesterhavet:

”Vesterhavet har været en stor ”hemmelighed” for rigtig mange københavnere og sjællændere. På en god sommerlørdag er der titusindvis af tyskere, schweizere og hollændere på vej mod de kilometerlange strande og den uberørte natur,” siger Lars Ramme Nielsen og tilføjer, at Destination Vesterhavet i år er blevet den største danske destination målt på overnatninger, fordi både tyskere og danskere holdt sommerferie på destinationen.

Et laboratorium for turisme
”Der er en transformation i gang langs Vestkysten, som hidtil har haft en meget stor og homogen bestanddel af især tyske turister. Men nu kommer der mange gæster fra Østdanmark, som i gennemsnit har en højere indtægt og et større og anderledes forbrug end tyskerne. Det er en gave til både københavnerne og til Vestkysten, at vi trods covid-19-ulykkerne kan udvikle vestkystturismen til gavn for begge parter,” siger Lars Ramme Nielsen.

Og den gode udvikling skal udbygges de kommende år. Blandt andet gennem et stærkt partnerprogram, der tilbydes alle medlemmer af Destination Vesterhavet.

”Vi skruer op for markedsføringen af alle Vesterhavets skjulte perler, så både nye og gamle gæster kan få øjnene op for den gribende kulturhistorie, de spændende fødevareoplevelser og den betagende natur,” siger Lisbeth Valther, bestyrelsesformand for Destination Vesterhavet, som hun også er fungerende direktør for.

Direktørposten for Destination Vesterhavet er nemlig ledig efter 47-årige Liv Thøger-Aldahl i sommer efter ”gensidig aftale” fratrådte som direktør for Destination Vesterhavet. Hun var blot tiltrådt i januar i år, hvor hun kom fra job som chefkonsulent for DI (Dansk Industri) Turisme i København.

Lisbeth Valther, bestyrelsesformand for Destination Vesterhavet, sagde i august til STANDBY.DK, at hun forventede at kunne præsentere den nye direktør her i efteråret.

”Vi har haft en række stærke kandidater som ansøgere, men har endnu ikke fundet den helt rigtige. Det vigtigste er, at vi finder en direktør, som deler vores ambitionsniveau om at blive Nordeuropas førende kystferiedestination,” siger Lisbeth Valther i en ny pressemeddelelse.

Relaterede artikler:

Debat gav flere bud på fremtiden efter coronakrisen

Turismedirektør stoppet efter kun seks måneder

Derfor er tysk og norsk turisme så vigtig i Danmark