Pandemien kommer til at koste fynsk erhvervsturisme næsten én milliard kroner og cirka hver tredje ansat jobbet. Men der er optimisme frem mod genåbningen, siger Destination Fyn.
Destination Fyn har undersøgt stemningen blandt de fynske hotel- og konferencesteder. En af de klareste konklusioner er, at pandemien har ramt erhvervslivet meget branchespecifikt.
Erhvervshus Fyns har været i kontakt med omkring 600 fynske virksomheder, der udpeger turisme- og oplevelsesindustrien som den branche, der for alvor har følt pandemiens konsekvenser. Samlet ser nedlukning, restriktioner og så videre lige nu ud til at koste et omsætningstab på godt en milliard kroner hos de 28 hoteller og konferencecentre, der står for mere end 90 procent af den kommercielle kapacitet for møder og konferencer på Fyn. Det viser rundspørgen fra Destination Fyn.
“Covid-19 har kostet vores virksomheder i hotelbranchen virkelig dyrt, og det har haft konsekvenser for den fynske vækst og fynske arbejdspladser. Jeg er stolt over, at det er lykkedes de fleste at bevare skindet på næsen igennem det her, og at der er blevet knoklet hårdt for at bevare arbejdspladser,” siger formand for Erhvervshus Fyn, borgmester i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs, i en pressemeddelelse.
Hjælpepakker har afværget noget af tabet
Hver tredje medarbejder på hotel- og konferencestederne har mistet jobbet, viser undersøgelsen. Heldigvis ser det ud som om lønkompensation og de øvrige hjælpepakker har afværget det endnu mere dystre scenarie for afskedigelser, som de fynske hotel- og konferencecentre tegnede i Destination Fyns seneste rundspørge i oktober. Her var der nemlig udsigt til, at beskæftigelsen i branchen ville blive næsten halveret.
“Vi ser lyset for enden af tunnelen nu,” siger Jan G. Larsen, direktør på Fyns og et af Danmarks største konferencehoteller, Nyborg Strand. Han fortsætter:
”Det er helt afgørende, at vi ikke bliver fanget med fingrene i klemme i døren. Vi ser frem til udmeldingen af en klar plan med konditioner i forhold til antal, restriktioner og datoer for at bevare optimismen i forhold til genåbningen af vores erhverv.”
Optimismen kommer i rundspørgen blandt andet til udtryk ved, at næsten en tredjedel af hotel- og konferencestederne forventer at ansætte flere folk frem mod 1. juli og kun ti procent regner med at måtte foretage nye afskedigelser, skriver Destination Fyn i sin pressemeddelelse.
Relaterede artikler:
Hotelkrise giver kapitalstærke nye muligheder