Feriehuse ved Henne Strand. (Foto: VisitDenmark | PR)

Turister fra nabolande har fravalgt danske feriehuse

I år har turister fra Tyskland, Sverige og Norge indtil videre booket færre overnatninger i danske feriehuse end samme periode i 2022. Det samlede antal overnatninger er ligeledes faldet.

Med udgangen af september blev der bundet sløjfe på de første tre kvartaler af 2023, og i den anledning har Danmarks Statistik kastet et blik på, hvordan udviklingen i antallet af overnatninger i danske feriehuse har været i løbet af året.

Sammenlignet med samme periode sidste år har der været overnatninger i udlejede feriehuse på tværs af landet i og med, at der i år i alt har været foretaget 18,8 millioner overnatninger, hvorimod tallet i de ni første måneder af 2022 var 19,1 millioner.

Trods faldet, der samlet set var på godt 385.000 overnatninger, er niveauet i årets overnatningstal kun tidligere blevet overgået i 2022, fortæller Danmarks Statistik. Dataene viser, at det var en nedgang i første og andet kvartal, der særligt ligger til grund for faldet.

Færre bookede overnatninger fra nærmarkederne
Det er altovervejende turister fra Tyskland, der overnatter i de danske ferieboliger, men i løbet af i år er der blevet noteret en nedgang i antallet af turister fra det folkerige land. Hvor tyske turister sidste år bookede 11,98 millioner husuger, er tallet i år 11,97 millioner.

Nedgangen gør sig også gældende fra to andre nærmarkeder. Ifølge Danmarks Statistik har man i 2023 registreret færre besøgende fra Sverige og Norge, der overnatter i et feriehus, som er booket gennem et af landets udlejningsbureauer, når man holder de aktuelle tal op imod dem fra 2022.

I de første ni måneder af sidste år bookede svenske turister 168.200 uger i danske feriehuse, mens tilrejsende fra Norge tegnede sig for 583.800 husuger. I år er tallet for de svenske turister faldet med 9,2 procent til 152.600 uger og det norske til 533.000 uger, hvilket er en nedgang på 8,7 procent.

Nedgangen kan potentielt hænge sammen med, at den danske kronekurs i en periode har været højere, end tilfældet er for valutaerne i de to skandinaviske nabolande, mens det dermed har været attraktivt for danskerne at holde ferie i Sverige og Norge, kan turister herfra derimod have valgt at besøge andre rejsemål end Danmark eller helt har valgt ikke at rejse.

Flere bookinger i resten af året
Kigger man isoleret på september, viser det sig, at der var der 2,22 millioner overnatninger i feriehuse i denne måned, hvilket er så godt som på niveau med sidste år, da der her blev foretaget 2,23 overnatninger i årets niende måned

Det var feriehusene i Jylland, der sad tungt på markedet. Her fandt 83 procent af september-overnatningerne sted, Sjælland tegnede sig for ni procent mens Bornholm og Fyn hver især stod for fire procent.

Udsigten til resten af året ser desuden bedre ud, end den gjorde ved samme tid sidste år. I slutningen af september var der reserveret 110.000 husuger i resten af 2023, og det er 4.000 flere end i 2022.


Relaterede artikler:

Færre søgte mod feriehusene i sommersæsonen

Færre overnatninger i feriehuse i årets første halvdel

Travleste maj nogensinde i landets feriehuse