Fiskeri- og Søfartsmuseet. Foto: Red Star Photo | Fiskeri- og Søfartsmuseet.

Nyt stormuseum lufter planer for 190 millioner kroner dyrt byggeri

Ved årsskiftet blev en ny museumsstruktur til i Sydvestjylland. Nu lufter den nye bestyrelse planer for byggeriet af et stort museum samt mere end 300.000 besøgende gæster årligt.

Ved årsskiftet blev Sydvestjyske Museer lagt sammen med Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. I første omgang betyder det en ny, stor museumskonstruktion under navnet Museum Vest.

For nylig samledes den nye bestyrelse for første gang, og her blev Sydvestjyske Museers forhenværende forperson, Lone Saaby, udnævnt til den nyoprettede men tilsvarende titel som bestyrelsesleder, mens Merete Jankowski er direktør.

”Der gemmer sig et kæmpe, uudnyttet potentiale i vores område, som vi brænder for at udforske – både for lokale og turister. For at sige det ligeud, så er tiden inde til at professionalisere det hele mere. Det er simpelthen essentielt for os at øge egenindtjeningen, så vi kan hæve os til nye højder i fremtiden,” fortæller Malene Jankowski til JydskeVestkysten om det nye supermuseum.

Grundlæggende gør museet sig ikke de store forhåbninger om, at der er en masse nye kommunale eller statslige midler på vej, og derfor er en forøgelse af egenindtjeningen vigtig.

For at det skal kunne lade sig gøre, søsætter man derfor to store signaturprojekter, som er en udvidelse, ombygning og fornyelse af Fiskeri- og Søfartsmuseet samt et omfattende arbejde med at blæse nyt liv i Museet Ribes Vikinger.

Planlægger byggeri til 190 millioner kroner
Konkret er planen for Fiskeri- og Søfartsmuseet, at det i fremtiden skal hede Danmarks Museum for Havet. Og til fornyelsen har man allerede sikret sig store fondsdonationer til byggeriet, som anslås at koste godt 190 millioner kroner, og som efter planen skal slå dørene op i 2028, hvor museet fylder 60 år.

Det er planen at igangsætte et udbud og en arkitektkonkurrence i år, fortæller Lone Saaby og Merete Jankowski.

Modsat ligger projektet omhandlende Museet Ribes Vikinger længere ude i fremtiden, men for begge museerne gælder det, at der vil være fokus på gæsteoplevelsen og generel større fokus på kommunikation hos Museum Vest.

Tager underskudsforretninger under lup
Mens der altså kommer flere kræfter til de nye, store projekter, spørger bestyrelsen og ledelsen lige nu sig selv om, hvad der skal ske med nogle af de mindre institutioner, som var en del af Sydvestjyske Museer samt Fiskeri- og Søfartsmuseet før sammenlægningen.

De har generelt været underskudsforretninger, og derfor overvejer man at give disse attraktioner kniven. Det drejer sig blandt andet om Bramming Egnsmuseum, Esbjerg Vandtårn, kutter E 1 Claus Sørensen og Det Gamle Rådhus i Ribe.

Ifølge Merete Jankowski er der endnu ikke truffet en endelig beslutning. Men direktøren kan da godt forestille sig, at nogle af disse institutioner skal drives videre af frivillige kræfter. Den endelige beslutning vil blandt andet bygge på data fra de forskellige museumsinstitutioner.

Det er i øvrigt forventningen, at det nye Museum Vest i længden bliver en stor spiller i det danske museumslandskab. Den ny institutioner har 195 medarbejdere, en årlig omsætning på 67 millioner kroner, og så er det forventningen, at man kommer til at kunne tiltrække 320.000 gæster årligt.

Det er nogenlunde i omegnen af det antal besøgende, som Rosenborg Slot kan mønstre på et år, fremgår det af VisitDenmarks attraktionsliste.

 

Relaterede artikler:

Museum er rykket tættere på UNESCO-status

Flere mindre museer er bekymrede for fremtiden

Folk sad i kø da atombunker atter åbnede billetsalget