Blåvandshuk Fyr. Foto: Thomas Høyrup Christensen / Visit Vesterhavet

Nyt projekt skal gøre det nemmere at finde vej

Et projekt skal nu gøre det nemmere for turister at finde vej til oplevelser på tværs af hele landet. Lokal læring fra Vestkysten skal bruges i projektet, som er støttet med et millionbeløb.

Turistbranchen har samlet set en stor interesse i, at turister nemt kan finde vej til attraktioner og andre interessante steder, når de holder deres ferie i Danmark.

Overskuelighed kan gøre forskellen, når turister skal ledes frem til stranden eller til den lokale købmand, og derfor skal lokale erfaringer med wayfinding i kommunerne langs Vestkysten nu bringes i spil på nationalt plan.

Det er i hvert fald intentionen bag projektet Wayfinding – fra lokalt til nationalt perspektiv, som Dansk Kyst- og Naturturisme står bag med midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, som har støttet projektet med en million kroner.

”Wayfinding er langt mere end bare vejvisning og skiltning. Ved at fremhæve lokale seværdigheder, historie, kultur og naturattraktioner kan vi give turisterne en dybere forståelse af stedets værdi og betydning, og på den måde bidrager vi til en mere meningsfuld og mindeværdig oplevelse for de besøgende,” fortæller fortæller Mette Trads Møller Nielsen, seniorkonsulent hos Dansk Kyst- og Naturturisme.

Hun tilføjer:

“Ved at anvende wayfinding som redskab kan man påvirke strømmen af turister på en mere bæredygtig måde. Vi ønsker at skabe en balance, hvor både turisterne og lokalsamfundet nyder godt af turismen, og som samtidigt tager hensyn til naturens sårbare områder.”

Læring fra Vestkysten
På Vestkysten har kommunerne samarbejdet om at trække de stedbundne kvaliteter ind i de konkrete ruteløsninger, for eksempel i valg af farver på skiltning, markører og mødesteder.

Målet har været at binde kysten sammen og sikre en genkendelighed, der kan guide besøgende til flere oplevelser, ved for eksempel at bruge virkemidler som skiltning, stedbunden branding og digital navigation via appen Vestkysten.

Det er disse erfaringer, der nu skal rulles ud i et nationalt projekt, oplyser Dansk Kyst- og Naturturisme i en pressemeddelelse.

Samarbejdet Udvikling Hærvejen har været en del af projektet på Vestkysten, og her har man oplevet, hvordan effektiv wayfinding kan lede turister på rette vej, oplyses det.

”Hos Udvikling Hærvejen har vi selv erfaret, hvordan velstruktureret wayfinding kan koble ruter, vandrere og hærvejens kulturhistorie tæt sammen, og derfor ser vi frem til at bidrage med vores erfaringer og samtidigt få nye perspektiver på, hvordan vi selv kan berige vores eget arbejde,” fortæller Mikkel von Seelen, sekretariatschef hos Udvikling Hærvejen.

 

Relaterede artikler:

Tv-serie skaber muligheder for vesterhavsturisme

Nordjysk by fik sæsonens største anløb trods regn

Vesterhavet får 50 kilometer lang vandrerute