Contemporary Copenhagen og Ny Carlsberg Glyptotek er gået sammen om en udstillling med værker fra tre mellemøstlige kunstnere. PR-foto.

Kulturinstitutioner i nyt samarbejde

To af landets største kulturinstitutioner har indgået et samarbejde om en ny udstillingsrække, der handler om mellemøstlig kulturarv.

Det kendte kunstmuseum Ny Carlsberg Glyptotek er gået sammen med Danmarks største institution for samtidskunst, Copenhagen Contemporary, om at lave tre soloudstillinger over de næste tre år.

Udstillingerne kommer til at indeholde værker af tre kunstnere, som enten er bosat i Mellemøsten, eller som er en del af mellemøstlige diasporaer. Det skriver Copenhagen Contemporary i en pressemeddelelse.

De tre kunstnere vil få adgang til Glyptotekets mellemøstlige oldtidssamlinger og vil diskutere og fortolke kulturarvens betydning på baggrund af de mere end 3000 år gamle genstande, som Glyptoteket har i museets samlinger.

Det er vigtigt, hvem der forvalter og formidler
Når museet lige præcis giver taletid til kunstnere fra Mellemøsten, skyldes det, at det er vigtigt, hvem der får lov til at formidle kulturhistorien. Det har nemlig betydning for, hvordan historien bliver forstået, forklarer Glyptotekets direktør.

”Vores kulturarv og de genstande, vi huser, repræsenterer ikke kun en fjern fortid men indskriver sig også i en evig aktuel samtale om, hvad kulturarven betyder i dag. Der er ikke nødvendigvis én sandhed forbundet med dette spørgsmål men derimod et bredt spekter af mange svarmuligheder, der forgrener sig alt efter, hvem der forvalter, formidler og fortolker kulturarven. De kunstnere, vi ønsker at give ordet, vil med deres personlige og kunstneriske vinkel på museets oldtidssamlinger skabe nye og bredere kulturhistorier og bygge bro mellem fortid og samtid, siger Gertrud Hvidberg-Hansen, Glyptotekets direktør.

Store ambitioner
Ambitionsniveauet lægges der ikke skjul på, og udstillingernes format spejler sig i lignende udstillinger fra internationalt anerkendte museer i andre lande, fortæller Gertrud Hvidberg-Hansen.

”Der er tale om et projekt, der i ambition og karakter er sammenligneligt med indsatser på toneangivende internationale museer og kulturinstitutioner som f.eks. British Museum og The Metropolitan Museum i New York,” siger hun.

Åbner til sommer
Den første udstilling åbner til sommer. Den kommer til at indeholde værker af Abbas Akhavan, som oprindeligt er fra Teheran men nu bor i Montreal.

Akhavan gæster museerne med én samlet udstilling, men den bliver fremvist på både Glyptoteket og i salene hos Contemporary Compenhagen.

Samarbejdet mellem Glyptoteket og Contemporary Compenhagen er støttet økonomisk af Det Obelske Familiefond.

 

Relaterede artikler:

Atomkrigsfrygt trækker turister under jorden

Aarhus-attraktioner: Turisterne er tilbage

Danmark får nyt museum til 30 millioner kroner