Badehusene som de tager sig ud under mere normale forhold. Foto: Daniel Brandt Andersen.

Ikoniske badehuse blev skyllet væk af stormen

Trods forsøg på at redde badehuse på nordjysk strand, er en del alligevel blevet revet væk af stormvejret. En ejer efterlyser kystsikring.

Den 7. august blev forberedelserne til det stormfulde vejr sat i gang, og målet var at fjerne 40 af de i alt 480 badehuse, der normalt ligger som perler på en snor på stranden i den nordjyske turistby Løkken.

Det lykkedes dog ikke at fjerne alle husene, før stormen ramte, og det betyder, at flere af de ikoniske badehuse, som standen er kendt for, nu er blevet trukket ud i havet af stormen, som aktuelt stadig står på.

Et af badehusene, der måtte lade livet var Anja Laustsens. Hun fortæller til TV2 Nord, at det var umuligt at redde alle badehusene på stranden.

”Alle kunne jo ikke nå at blive reddet, og vores blev vurderet til at være et af de mest sikre, da vi har vores til at stå på stolper. Men da jeg kommer i morges (den 8. august red.), er de svømmet helt væk, og de reb, som vi binder om vangen, var helt rykket af,” siger hun til mediet.

Stormen er det kraftigste sommerblæsevejr i fem år. Det højeste vindstød er målt i nordjyske Hanstholm. Det lyder på 31,7 sekundmeter. Det svarer til DMI’s definition af stærk storm.

Efterlyser kystsikring
Anja Laustsen efterlyser nu mere kystsikring på den kendte strand, for storme har gennem tiden ædt af stranden, fortæller hun.

Hun har før oplevet, at en storm har sendt hendes badehus ud mod havet, og før i tiden har hun og andre ejere skullet skubbe på badehusene, for at de ikke svømmede væk.

Det var dog for farligt under den aktuelle storm, og derfor har badehusene ikke været så heldige i denne omgang.

Ikonisk attraktion
Den hvide by, som de godt 480 privatejede badehuse på Løkken Strand bliver kaldt, er et ikonisk vartegn for den nordjyske badeby.

Den har været en del af livet på stranden siden 1925. Husene ejes af private ejere, som lejer strandretten af Hjørring Kommune.

Det er ikke tilladt for ejere at leje husene ud til turister, ligesom det også er forbudt at overnatte i husene. Det forbud blev vedtaget i 1933, da mange ejere var begyndt at benytte badehusene som sommerhuse.

 

Relaterede artikler:

Regn trækker dagsgæster til store feriecentre

Vådt vejr trækker turister til museer

Varmt badevand holder på campinggæster