Dronning Margrethe indvier museet. (Foto: Den Gamle By | Facebook.com | PR)

Den Gamle By åbner nyt museum

Dronning Margrethe klippede snoren, da Den Gamle By åbnede Museet for Dansk Bladtegning, hvor publikum fremover vil kunne opleve et udsnit af samlingen på 300.000 tegninger.

Den aktuelle udgave af attraktionslisten fra VisitDenmark viser, at Den Gamle By sidste år blev landets 17. mest besøgte attraktion, da 479.807 gæster indløste billet til det historiske frilandsmuseum i det centrale Aarhus.

I løbet af i år har Den Gamle By åbnet flere nye seværdigheder, der skal medvirke til, at publikumsinteressen fastholdes. Senest har man slået dørene op til et nyt museum, hvor de besøgende kan stifte nærmere bekendtskab med bladtegning fra Danmark.

Udgangspunktet for Museet for Dansk Bladtegning er en samling på 300.000 bladtegninger, som er blevet overdraget fra Det Kongelige Bibliotek til Den Gamle By. De spænder vidt. Stregerne på den ældste er sat i 1846, mens den yngste er fra tidligere i år.

Indviet af dronning Margrethe
Museet vil fremover udstille 98 af bladtegningerne ad gangen. Gæsterne vil kunne opleve dem i den cirkulære pavillon, som oprindeligt blev tegnet af arkitekt Anton Rosen til Landsudstillingen i Aarhus 1909 og 100 år senere blev genopført i Den Gamle By, da det er her, det nye museum vil have til huse.

Indvielsen af museet blev foretaget af dronning Margrethe, der klippede snoren efter at have kørt en tur i hestevogn gennem de brostensbelagte gader. Majestæten slog fast, at der i hendes optik er blevet fundet en god placering til Museet for Dansk Bladtegning.

”Hvor er det herligt, at samlingen af danske bladtegningerne har fået sig et nyt hjem. De kommer til at passe rigtig godt ind til Den Gamle By, hvor også Plakatmuseet allerede befinder sig,” udtalte dronningen i forbindelse med åbningen.

Har åbnet solcenter og videoudlejningsbutik
Ifølge museumsdirektør Thomas Bloch Ravn vil dét, at Den Gamle By både besøges af dronningen, teenageren og manden i træsko betyde, at et bredere publikum fremover vil komme til at opleve bladtegningerne, som han mener spiller en vigtig rolle.

”Plakater og bladtegninger fortæller vores fælles historie på en skarptskåret, humoristisk og til tider provokerende måde og mange gange med de samme kunstnere bag, som man også møder i Plakatmuseet i Den Gamle By.”

Museet for Dansk Bladtegning er blot én i en række nyheder, som Den Gamle By i år har præsenteret for gæsterne.

Tidligere i år tog attraktionen et helt nyt indgangsparti i brug og åbnede den såkaldte 2014-gade, hvor gæsterne blandt andet kan besøge et solcenter, en 7-Eleven, genopleve stemningen ved videohylderne i en tidstypisk Blockbuster samt se, hvordan en singlekvinde eller en regnbuefamilie indrettede sig for godt et årti siden. Senere i denne uge lanceres desuden et månedlangt 70’er-tema.


Relaterede artikler:

“Det var et projekt, mange betragtede som umuligt”

Kulturhistorie for en halv milliard kroner

Aarhus-attraktioner: Turisterne er tilbage