Kulturhotellet Højhuset i Herning. Foto: Højhuset.

Dansk kulturhotel vinder pris for innovation

Danmarks første kulturhotel ligger i en gammel højskole, som i flere år var forsømt. Nu har hotellet vundet en international innovationspris for at blande hospitality, kulturarv og bæredygtighed.

I januar måned åbnede Højhuset i Herning for første gang for gæster. Hotellet, som byder på 58 enkeltværelser, 23 dobbeltværelser og 5 lejligheder, har til huse i den gamle Herning Højskole, som lukkede i 2007, og betegner sig selv som det første kulturhotel, som blander elementer af hotel, kulturhus, selskabsrestaurant og økologisk landbrug.

Siden åbningen har kulturhotellet kunnet høste priser. Tidligere i år har Højhuset nemlig både vundet Herning Bæredygtighedspris og Herning Kommunes Bygningspræmieringspris. Desuden er Højhuset blevet nomineret til næste års prestigefyldte arkitekturpris, EUmies Award – også kendt som Mies van der Rohe-prisen.

Søndag aften kunne hotellet så også plukke den internationale Hotel Innovation Award 2023, som blev uddelt i Wien Under den store fagkonference 196+, hvor 11 andre hoteller også var nomineret, og mens det blev hotellet i Herning, som løb med prisen, var der også hoteller i hovedstæder som Berlin, Stockholm, Bruxelles og London blandt de nominerede.

Jury lægger vægt på kulturarv og bæredygtighed
Det er en fagjury på 12 medlemmer, som har udpeget de 12 hoteller samt den endelige vinder på baggrund af en vurdering på de fire parametre originalitet og prisværdighed, differentiering og banebrydende karakter, indvirkning på samfundet samt skalerbarhed og rentabilitet, og her scorede hotellet højt, fortæller Sarah Habsburg-Lothringen, jurymedlem og turismekonsulent.

”Kulturhotellet er et modigt eksempel på bæredygtig gæstfrihed i praksis. Fra konceptet fra gård til bord, som leveres fra deres egen økologiske gård, til brugen af kulturarv som formidler af lokalhistorie. Denne engang forsømte bygning hæver den ægte essens af gæstfrihed til et inspirerende niveau ved at sætte en værdibaseret strategi for menneskelig bæredygtighed i centrum for sin drift. En velfortjent vinder,” siger hun.

I højhuset i Herning glæder man sig over innovationsprisen, fortæller hotellets administrerende direktør, Brita Laugesen.

”Når man vinder en international pris som denne, så føler man sig virkelig set. Vi har en kæmpestor tiltro til vores helt særlige tilgang til hoteldrift, og det er fantastisk at mærke, at andre ikke bare bemærker, hvad man gør, men tilsyneladende også fuldt ud forstår og værdsætter det,” siger hun.

 

Relaterede artikler:

Danmark har fået sit første kulturhotel

Vil omdanne forfejlet lejemål til hotel

Trods mange års underskud: Hotel tror fortsat på sit koncept