Aros. (Foto: ARoS Aarhus Art Museum | Facebook.com | PR)

Stort dansk museum tangerer atter 2019-niveauet

I 2023 nærmede besøgstallet sig på ny niveauet fra før COVID-19-pandemien, lyder det fra Aros, der desuden nærer en forventning om, at endnu flere gæster vil indløse billet til museet i år.

Det aarhusianske kunstmuseum Aros har med udgangen af 2023 bundet sløjfe på et år, hvor man nok en gang var tæt på 2019-niveauet. Det var blandt andet seks udstillingsåbninger, museets egen samling af værker samt forskellige typer arrangementer, der trak de besøgende til i det forgangne år.

I alt lagde 535.804 museumsgæster vejen forbi i 2023. Det svarer til 98 procent af 2019-niveauet, da kunstmuseet dengang registrerede 547.247 gæster. Det er desuden en stigning til på fire procent i forhold til 2022, hvor 514.332 kom på besøg.

De omtalte besøgstal omfatter alle de gæster, der indløste en billet eller fremviste et årskort for at komme ind på museet, men tæller man også dem med, der besøgte Aros for at handle i dets butik eller få lidt vådt og tørt i caféen, var der 623.640 gæster i løbet af sidste år.

I den seneste udgave af Attraktionslisten fra VisitDenmark fremgår det, at de 514.332 gæster betød, at museet var det 13. bedst besøgte trækplaster herhjemme i 2022, ligesom Aros blev nummer tre i kategorien for kunst-, kultur- og naturhistoriske-attraktioner samt museer.

Vil trække endnu flere til
Rebecca Matthews, der er direktør for Aros, er ikke overraskende glad over, at besøgstallet bevæger sig i retning af det niveau, som det havde inden COVID-19-pandemien i og med, at flere forskellige faktorer potentielt kunne have holdt gæsterne væk.

“Vi er stolte og tilfredse med antallet af besøgende og glædes ved, at så mange prioriterer at samles om kunsten og bruger den til at forstå den verden, vi lever i. Også i et år som ellers har budt på økonomiske udfordringer for mange.”

“Det er særligt glædeligt at have et højt besøgstal i et år, hvor Aros har været i gang med så stort et byggearbejde og har haft hovedindgangen lukket i alle 12 måneder,” siger Matthews med henvisning til, at museet er i færd med at udvide de fysiske rammer med tilbygningen kaldet The Next Level.

I løbet af i år regner Aros med at trække flere besøgende til, end tilfældet var i 2023. Det skal blandt andet ske med markeringen af museets 20-års jubilæum i den nuværende bygning samt flere nye udstillinger med værker fra Aros’ egen samling samt udefrakommende kunstnere, lyder det.


Relaterede artikler:

Ny strategi skal fordoble besøgstallet på et årti

Stort kunstmuseum havde overskud i 2022

Aarhus-attraktioner: Turisterne er tilbage