Oplevelsescentret Springeren råder over gammel dansk ubåd fra Den Kolde Krig samt udstillinger om søfartshistorie. Foto: Springeren - Maritimt Oplevelsescenter.

Forbarmer sig over lukningstruet museum

Aalborg Kommune havde planer om at sløjfe støtten til en lokal turistattraktion, der dermed var lukningstruet. I sidste ende valgte kommunens politikere dog at beholde støtten.

I august måned så det ud til, at den nordjyske turistattraktion Springeren – Maritimt Oplevelsescenter i Aalborg kunne blive nødsaget til at dreje nøglen om ved årsskiftet.

Oplevelsescenteret råder over en række militære fartøjer blandt andet hovedattraktionen, Ubåden Springeren, og driver derudover museumsudstillinger om dansk søfartshistorie.

Men attraktionen er afhængig af støtte fra Aalborg Kommune, og sundheds- og kulturforvaltningen lagde op til at fjerne det kommunale tilskud på 900.000 kroner om året. For Springeren ville det reelt betyde en lukning.

Så galt er det dog ikke endt med at gå. Det fremgår af det endelige budgetforlig, som kommunens politikere indgik den 27. september.

I steder for at spare de 900.000 kroner har kommunen valgt at fortsætte tilskuddet i 2024. Herefter vil tilskuddet til oplevelsescenteret blive sænket til 450.000 kroner årligt.

Til TV2 Nord fortæller Springerens direktør Mads Sølver Pedersen, at oplevelsescenteret i første omgang glæder sig over, at tilskuddet fortsætter. At det sænkes fra 2025 giver dog anledning til bekymring.

”Bekymringen lige nu er 2025. Vi har ikke en opskrift på, hvordan vi får skrabet de penge ind, men nu har vi i det mindste tid til at kigge på tingene og få en god dialog med hinanden om, hvordan vi løser det,” siger direktøren.

Andre attraktioner må også spare
Af det endelige budgetforlig fremgår det i øvrigt, at andre attraktioner i Aalborg også må finde sparekniven frem.

Kunsten Museum of Modern art stod til en besparelse på en million kroner, men beløbet er i budgettet blevet sænket til en besparelse på 500.000 kroner årligt fra 2025.

Samtidig skal Utzon Center spare 100.000 kroner årligt fra 2025, og Nordjyske Museer, der blandt andet driver den nyåbnede attraktion Regan Vest, står til en besparelse på 400.000 kroner årligt fra 2025. Det er bestyrelserne hos disse institutioner, som skal beslutte, hvordan disse besparelser skal føres ud i livet.

Til gengæld kan Aalborg Zoo glæde sig over at få tildelt 300.000 kroner ekstra årligt til den zoologiske haves arbejde med skoletjenesten, som kommunen har valgt at prioritere.

 

Relaterede artikler:

Besparelse sender attraktion i kurs mod lukning

Besparelse kan bringe vartegn i fare

Kommune vil i turismens topfem: vedtager masterplan