I 2023 gik antallet af gange, som danskerne spiser ude, beskedent tilbage i forhold til året før, men især en gruppe borgere er fortsat rigtigt glade for at slippe for madlavningen.
I løbet af de seneste to år er antallet af gange, som den gennemsnitlige dansker tager ud at spise faldet en smule. Det viser en undersøgelse af danskernes vaner på området, som HORESTA og analyseinstituttet Kantar har foretaget.
Helt overordnet er befolkningen fortsat glade for at lade råvarerne blive i køleskabet og i stedet lade professionelle stå i køkkenet. I undersøgelsen fremgår det nemlig, at på tværs af alle aldersgrupper tog en gennemsnitlig dansker ud 88 gange i løbet af 2023.
Det svarer til godt syv til otte besøg på landets restauranter, caféer, burgerbarer, diskoteker og lignende om måneden. Det er dog to færre end i 2022, hvor en lignende undersøgelse viste, at den typiske dansker spiste ude 90 gange.
Kalder det forventeligt
Ifølge Pia E. Voss, der er administrerende direktør i HORESTA, mener brancheforeningen, at den beskedne tilbagegang hænger sammen med, at hverdagen atter har normaliseret sig i kølvandet på, at COVID-19-pandemien for alvor er blevet et minde.
”2022 var særligt, idet det var det første fulde år, hvor coronarestriktionerne for alvor slap taget om restaurationsbranchen. Danskerne havde derfor ophobet et behov for at tage ud, som mange fik forløst.”
”Derfor er det forventeligt, at vi så har set en mindre tilbagegang eller en stabilisering gennem 2023.”
Er gået 12 procent tilbage
Undersøgelsen viser ligeledes, at til trods for det er de midaldrende gæster, der optager flest pladser ved bordene på landets gourmetrestauranter, er det de unge, der dominerer, når man kaster et blik på alle de forskellige måder at spise ude på.
Danskere med en alder på mellem 20 og 29 år har hver i snit 143 besøg på restauranter, caféer, burgerbarer og lignende om året. Det svarer til knap tre besøg om ugen, og det kan dække over alt fra en flerretters gourmetmiddag til køb af et enkelt krus to go-kaffe.
”Gennem en årrække har danskernes udespisevaner ændret sig ret dramatisk. Vi har i dag fået en helt anden udespisekultur, hvor flere måltider end tidligere indtages væk fra hjemmet. Det er jo blandt andet et udtryk for, at vi sætter stor pris på socialt samvær,” siger Voss.
Tallene peger på moderate stigninger i antallet af besøg for folk under 39 år, hvorimod danskere fra 40 til 49 samt 50 til 64 år har spist mindre ude end tidligere. Mest iøjnefaldende er, at de 40- til 49-årige er gået fra 110 til 97 årlige besøg. Det svarer til et fald på 12 procent.
Relaterede artikler:
Længere mellem restauranter i Danmark

TURISME24.DK Nyt om turisme i Danmark


