Over de seneste to år er antallet af restauranter faldet. (Foto: Daniel Rasmussen | Wonderful Copenhagen).

Længere mellem restauranter i Danmark

Danskerne og turisterne skal spejde en smule længere, når de er på jagt efter et sted at spise ude. Antallet af restauranter er således faldet en smule de seneste to år, men til gengæld er iværksætterlysten ved at vende tilbage.

Når danskere og turister vil stille deres sult ude, er der blevet længere mellem restauranterne. Det oplyser HORESTA i en pressemeddelelse.

Erhvervsorganisationen har foretaget en optælling i forbindelse med en analyse af danskernes udespisevaner, som viser, at kurven er knækket i 2022 efter flere år med vækst. Således blev der i 2022 337 færre restauranter, og ser man på de seneste to år, er antallet af restauranter på landsplan blevet reduceret med næsten 600.

Nedgangen ses i alle regioner i Danmark; i Nordjylland har den procentuelle nedgang været størst med et dyk på 3,6 procent fra 2022 til 2023, mens Region Hovedstaden (som også tæller Bornholm) har set det største nominelle fald. Således var der i Region Hovedstaden 102 færre restauranter, hvilket svarer til en nedgang på 1,4 procent.

Stigende iværksætterlyst i branchen
Selvom der bliver længere mellem adresserne, hvor der drives restaurant, lader det ikke til, at iværksætterlysten er død. Antallet af nyregistrerede virksomheder er steget med 4,4 procent i 2023 efter flere år, hvor kurven har vendt nedad.

Trods stigningen er antallet af nystartede virksomheder fortsat 40 procent under niveauet for 2019. Til gengæld har kæder fortsat åbnet restauranter, hvilket ifølge HORESTA har afbødet faldet en smule.

”Branchen er fortsat i en udfordrende tid, hvor særligt stigende omkostninger spiller ind. At se et fald på 337 restauranter på ét år er en klar indikation på, at mange virksomheder kæmper for at overleve. De store kæder er bedre udrustet til udfordrende perioder, og derfor er det også primært dem, der udvider. Det er dog positivt, at den nedadgående kurve for nystartede virksomheder er begyndt at pege forsigtigt opad,” siger Jeppe Møller-Herskind, der er viceadministrerende direktør i HORESTA.

Ser lyst på fremtiden
Selvom der er blevet færre restauranter i Danmark, viser en medlemsundersøgelse fra HORESTA, som blev offentliggjort i starten af august, at restauranterne ser lyst på tredje og fjerde kvartal af 2024 sammenlignet med samme periode i 2023.

I tredje kvartal forventer 60 procent af restauranterne en styrket økonomi, mens det samme gælder for 55 procent i fjerde kvartal.

Også på længere sigt er restauranterne generelt optimistiske. Således svarer 46 procent, at fremtiden tegner lys eller meget lys, mens blot ni procent ser fremtiden som dyster eller meget dyster.

De københavnske restauranter har generelt et lidt mere lyst syn på fremtiden end restauranterne i provinsen. 54 procent af restauranterne i hovedstaden ser fremtiden som lys eller meget lys, mens det samme gælder for 41 procent uden for hovedstaden.

 

Relaterede artikler:

Restauranterne øjner vækst efter år med pres

Dansk placering blandt verdens bedste har værdi for turismen

Bocuse d’Or-sejr er triumf for dansk gastronomi