Henning Kjeldsen hilser på dronning Margrethe i Thyborøn. (Foto: Lokalarkivet for Thyborøn Harboøre Engbjerg | Facebook.com | PR)

Turisme-iværksætter betalte en halv milliard i skat

Fisker og erhvervsmand Henning Kjeldsen, der i dag ejer flere hoteller og et museum samt har planer om et feriecenter i Skagen, betalte i 2022 mere i selskabsskat end eksempelvis Danfoss.

Tidligere var Henning Kjeldsen kendt som storfisker, der både rådede over en del fartøjer og kvoter.

Han blev også beskyldt for at have begået brud på de gældende regler, og i byretten i Holstebro blev han i slutningen af 2021 idømt en bøde på 54 millioner kroner, ligesom han skulle tilbagebetale et trecifret millionbeløb i ulovligt udbytte. Året efter blev dommen dog omstødt.

Landsretten underkendte nemlig den dom, som var blevet afsagt i Holstebro. Kjeldsen og hans medtiltalte blev dermed frikendte for, at de skulle have begået brud på reglerne om kvotekoncentrationer.

Allerede efter byretsdommen fortalte Henning Kjeldsen, at han ville sælge ud af sine fiskekvoter, da han ifølge DR følte sit udsat for en mangeårig politisk hetz, der gik ud over ham selv, hans familie samt hans rederi. Den plan holdt han ved trods frikendelsen i landsretten.

Betalte en halv milliard
Beslutningen har vist sig at være en god forretning. Det vidner de såkaldte åbne skattelister, der netop er blevet offentliggjort af Skatteministeriet, om. Heri fremgår det, at danske selskaber i 2022 samlet set betalte 94 milliarder kroner i selskabsskat.

Listen præges af store virksomheder såsom Novo Nordisk, Danske Commodities, Nordea, Lego-familiens pengetank Kirkbi, Jyske Bank og A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Familiefond. Det skriver Finans.

Henning Kjeldsens holdningsselskab er på en 26. plads, da der herigennem er blevet betalt 543 millioner i selskabsskat som følge af salget af fiskekvoter og fartøjer. Selskabet ligger dermed højere end blandt andet Sund og Bælt, detailkæden Rema 1000s danske selskab, Chr. Hansen og Danfoss.

Ejer hoteller, museum og busselskab
I kølvandet på beslutningen om at skrue ned for aktiviteterne til havs har Henning Kjeldsen derimod øget sit fokus på forretninger på landjorden. Han har blandt andet søsat flere projekter, der har at gøre med forskellige hjørner af turismen i Skagen, hvor han bor.

Det har ført til, at Kjeldsen har købt Hotel Plesner, der i øjeblikket har 17 værelser. Han nærer dog en ambition om at udvide kapaciteten med 45 værelser og en wellness-afdeling. I alt ejer han fire hoteller i byen. Det drejer sig derudover om Hotel Petit, Skråvej Byferie Hotel samt Hotel Strandvejen.

Kjeldsen ønsker desuden at opføre et feriecenter, der er planlagt til at skulle have et etageareal på 9.500 kvadratmeter. Det vil omfatte et hotel med 50 værelser, et spaområde, vandland, restaurant og have en park på toppen.

Museet ved navn Maskinrummet på Skagen Havn ejes også af Kjeldsen. Her udstilles 500 motorer, der blandt andet har været benyttet i søfarten, landbruget og industrien. Henning Kjeldsen fik sidste år politisk grønt lys til at udvide med en ny bygning, en gangbro til det eksisterende museum samt en 34 meter høj skorsten.

Slutteligt ejer Kjeldsen også busselskabet HK Bustransport Skagen ApS, der foretager sightseeingture med turister i en historisk bus af mærket Bedford. Den er fra 1937.


Relaterede artikler:

Investerer igen: Vil udvide hotel i Skagen markant

Erhvervsmand køber endnu to hoteller i turistby

Konfliktvarsel mod kendt Skagen-hotel