Alchemist blev torsdag kåret som verdens femte bedste restaurant ved uddelingen The World’s 50 Best Restaurants 2025. Det er tredje år, hvor Danmark ikke har markeret sig blandt de tre bedste.
Mandag i denne uge blev der delt Michelin-stjerner ud på Anneberg Kulturpark i Odsherred, og det endte som bekendt med, at 38 restauranter fra Danmark nu tilsammen har 52 stjerner, men torsdag var dansk gastronomi atter i fokus.
Denne gang drejede det sig om uddelingen The World’s 50 Best Restaurants 2025, hvor Alchemist landede en femteplads. Det var restauranterne Maido fra Lima, spanske Atxondo og Quintonil, der ligger i Mexico City, som udgjorde top-tre.
Torsdagens uddelingen markerede dog også, at det var tredje år i træk, at Danmark ikke var repræsenteret på de tre øverste pladser. Sidste gang det hændte var i 2022, da københavnske Geranium indtog førstepladsen. Dengang var Alchemist nummer 18 på listen.
Fire danske blandt de 100 bedste
The World’s 50 Best Restaurants 2025 fungerer således, at flere end 1.000 internationale fagpersoner afgiver deres stemmer, og listen udarbejdes derefter på baggrund af disse.
I 2022 blev reglerne dog ændret, hvilket betyder, at tidligere vindere ikke kan optræde på listen. Derfor kan hverken Geranium eller Noma, som har vundet fem gange, få en plads blandt de 50 bedste i verden.
Alchemist var dog ikke det eneste danske islæt, da resultatet af årets afstemning torsdag aften blev offentliggjort ved en ceremoni i Torino i Italien.
Den restaurant, som Kadeau har i København, blev nemlig nummer 41. Derudover var Jordnær og Koan at finde på den liste, som omfatter nummer 51 til 100, der blev offentliggjort for nyligt. De blev henholdsvis nummer 56 og 91.
Er nødvendigt
Hos HORESTA glæder Jeppe Møller-Herskind, der er konstitueret administrerende direktør, sig ikke overraskende over, at danske restauranter er at finde blandt de 100, der vurderes til at være de bedste i verden.
”Det styrker vores brand som gastronomisk stormagt og gør Danmark endnu mere attraktiv som rejsemål – særligt for det publikum, der bruger mange penge og søger unikke oplevelser.”
Ifølge den konstituerede direktør har resultatet ikke kun betydning for de restauranter, der nu får lejlighed til at sole sig i rampelyset, men også hele den fødekæde, der ligger bag.
”Gastronomi er i dag en national styrkeposition. Den skaber lokal stolthed, international omtale og tiltrækker både gæster og talent. Samtidig inspirerer den nye generationer til at søge mod vores fag, og det har vi brug for, hvis vi skal fastholde vores styrkeposition de næste 10 til 20 år.”
“Det her er kulminationen på mange års kompromisløst arbejde med kvalitet, talentudvikling, kreativitet og nænsom tilgang til den danske tradition. Det er en anerkendelse, der rækker langt ud over én restaurant – og som hele Danmark kan være stolt af,” tilføjer Jeppe Møller-Herskind.
Relaterede artikler:
Danske restauranter scorer flere Michelin-stjerner
Dansk placering blandt verdens bedste har værdi for turismen

TURISME24.DK Nyt om turisme i Danmark


