Sådan kommer Nyborg Slot til at tage sig ud efter ombygningen. Slottet blev oprindeligt opført omkring år 1200. (Visualisering: Østfyns Museer).

Tager næste skridt i stort slotsprojekt

I maj faldt budgettet endelig på plads i det kæmpemæssige kulturarvsprojekt, der skal restaurere Nyborg Slot. Nu er projektet klar til at gå ind i næste fase, lyder det fra kulturministeren.

I maj kom det store projekt, der skal restaurere Nyborg Slot, tilbage på sporet efter flere års uvished. Slottet har været lukket for offentligheden i syv år, men staten, Nyborg kommune, A.P. Møller Fonden og Realdania er gået sammen om sikre udbygningen af det historiske slot.

Nu bliver næste skridt i projektet taget, for der er sat gang i en proces for vedtagelsen af en anlægslov i Folketinget, og derfor sendes anlægsloven nu i høring med høringsfrist den 23. august. Det forventes, at loven behandles i Folketinget i år, oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Slots- og Kulturstyrelsen har også sendt en miljøkonsekvensrapport om anlægsprojektet i offentlig høring. Det er vurderingen i rapporten, at projektet ikke vil medføre nogen væsentlige negative påvirkninger af miljøet.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) fortæller, at han er ivrig efter at få byggeriet sparket i gang,

”Det kan ikke gå hurtigt nok med at få gang i maskinerne, så vi kan se et færdigrenoveret Nyborg Slot med en ny ringmur, højere tårn og en flot formidlingsbygning. Nu har vi fundet pengene, som har reddet projektet. Det glæder mig meget, at vi nu tager det næste vigtige spadestik,” siger han.

Projekt til mange millioner
Byggeprojektet, som nu går ind i en ny fase, er ikke noget lille projekt. Det har en samlet værdi på 327,6 millioner kroner, og det er forventningen, at byggeriet vil være afsluttet i 2028.

Planen er, at der i løbet af de kommende år skal bygges en ny museumsfløj, en ringmur, og det eksisterende vagttårn skal forhøjes.

Projektet har egentlig været i gang siden 2014, men siden 2020 har byggeriet stået stille efter en afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet, men kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) annoncerede i 2023, at byggeriet skulle genoptages, og nu sikrer de ekstra midler fra Staten, fondene og Nyborg Kommune, at byggeriet kan afsluttes.

Klage satte projekt på pause
Det var en klage, som i 2020 fik Miljø- og Fødevareklagenævnet til at stoppe byggeriet. Mens det nu er forventningen, at projektet vil være fuldendt i 2028, var det egentlig oprindeligt planen, at projektet skulle være færdigt i 2023.

Forsinkelsen betyder blandt andet, at projektet er blevet dyrere, fordi prisen på byggematerialer er steget, og dermed har fondene og de offentlige institutioner hævet deres bidrag. A.P. Møller Fonden og Realdania bidrager hver med 80 millioner kroner ekstra til projektet, mens Nyborg Kommune bidrager med 53, 4 millioner kroner mere. Det største bidrag kommer fra staten og lyder på 114,2 millioner kroner.

Bidragene gør det muligt at tage højde for bæredygtighedskrav, der stilles til nye byggerier, og prisudviklingen. De samlede bidrag til projekter er således 138 millioner kroner fra staten, 131 millioner kroner fra Realdania, 130 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden og 73 millioner kroner fra Nyborg Kommune.

 

Relaterede artikler:

Pengeindsprøjtning bringer stort slotsprojekt tilbage på sporet

Styrelse sender kæmpemæssigt kulturarvsprojekt i høring

Så er den her endelig: Museumsreform vil åbne op for tilskud til flere museer