Infrastrukturen har ikke kunne stå mål med den stigende popularitet, og derfor er det hele blevet lidt slidt, men nu har en attraktion fået tildelt et millionbeløb, der skal bruges til at vende bøtten.
I folkemunde omtales Bornholm fra tid til anden som klippeøen, og det er da også ganske vist, at en del af grundfjeldet på den danske ø i Østersøen består af forskellige slags granit, der visse steder har udviklet sig til klipper.
Netop granitten var i en årrække også en god forretning, da den i anden halvdel af det 19. århundrede endte som en af Bornholms største eksportvarer. En del af dette stammede fra et granitbrud, som befandt sig i naturområdet Hammerknuden på Nordbornholm.
Efterhånden ebbede eventyret dog ud og omkring 1970 blev granitbruddet rømmet. Det store hul i jorden, hvor granitten var blevet hevet op fra, blev dog efterladt, og sidenhen er det langsomt blevet fyldt op med vand.
Danner ramme om flere aktiviteter
I dag eksisterer det forhenværende granitbrud stadigvæk, og hullet i jorden sætter endnu sit præg på området. Det er blevet kendt som Opalsøen og er en dyb badesø, der er et yndet udflugtsmål for såvel lokale som turister.
I naturområdet omkring søen er der mulighed for at give sig i kast med forskellige former for friluftsaktiviteter. Besøgende kan blandt andet prøve Danmarks længste tovbane, tage på vandreture eller klatre og rappelle i de lodrette klipper, der omkranser søen.
Det er blevet tiltagende mere populært, men infrastrukturen er ikke blevet tilpasset de stigende besøgstal, hvilket har ført til, at der i dag ofte er betydelig trængsel stier, trapper og parkeringsarealer i løbet af sommerhalvåret, ligesom der også ses tegn på slitage i området.
Skal tilpasses både landskab og historie
Nu har Naturstyrelsen dog modtaget en donation på otte millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, og de penge skal benyttes til at gøre det til en bedre oplevelse at besøge Opalsøen, lyder det.
Konkret skal millionerne bruges på at etablere en badestige og bygge både en bro over en slugt samt en ny toiletbygning, mens stier, trapper og parkeringsforhold også skal forbedres.
”Mindst 200.000 mennesker besøger Opalsøen hvert år. Vi er derfor meget taknemmelige for donationen, som gør det muligt at lave og gennemføre en helhedsplan for hele området,” fortæller skovrider Søren Friese fra Naturstyrelsen Bornholm.
”Det er vigtigt for os, at det bliver en løsning der både er gennemtænkt og som tilpasses til landskabet og stedets særlige historie, ligesom det for eksempel er sket med besøgscenteret ved Hammershus, bygningerne i Hammerhavn og udsigtsplatformene langs Cirkelstien.”
Relaterede artikler:
Store sommerhuse fører til slagsmål på dansk ferieø