Hotelreception. (Foto: Henrik Baumgarten)

Gælder i tre år: Ny overenskomstaftale er landet

Den nye overenskomst for hoteller og restauranter er endelig blevet præsenteret. Her er der flere nye goder til branchens medarbejdere, og der er fokus på at få flere unge i branchen.

En ny overenskomst for hotel- og restaurationsbranchen er landet, og fredag har parterne Dansk Erhverv, HORESTA og 3F Privat Service, Hotel og Restauration præsenteret planen. Aftalen gælder i de næste tre år.

Hos 3F påpeger man, at den nye aftale betyder, at flere unge får mulighed for at arbejde i branchen, at lønnen stiger for medarbejderne, og at der er fokus på øget frihed og tryghed for de ansatte.

Når det gælder første punkt, flere unge i branchen, kom der i januar 2025 nye regler, så flere unge mellem 13-17 år kan få et fritidsjob, og nu tilpasses overenskomsten til den nye lovgivning.

Det betyder, at flere unge kan arbejde som kokke, receptionister og tjenere. 3F påpeger, at man med den nye aftale har sikret, at det beskrives i ansættelsesbeviset, hvilke opgaver de unge må og ikke må udføre.

“Den nye aftale vil gøre det muligt for endnu flere unge at få øjnene op for vores fantastiske branche og blive inspireret til at tage en uddannelse, for eksempel som receptionist, tjener eller kok. Vi har brug for flere faglærte, og nu har vi sikret rammerne for, at flere unge kan få mulighed for at stå bag gryderne eller opleve glæden ved at yde god service for gæsterne,” siger John Frederiksen, der er formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration, i en pressemeddelelse.

Stigning i løn og pension
Med den nye overenskomst forhøjes særligt løntillæg fra 8,85 til 10,85 procent, og den arbejdsgiverbetalte pension hæves fra 10,15 til 11,15 procent, oplyser 3F.

Overenskomsten er en minimallønsoverenskomst, hvilket betyder, at den endelige lønstigning skal forhandles lokalt på arbejdspladserne.

“I vores overenskomst har tillidsrepræsentanter og de ansatte ret til at forhandle deres løn hver eneste dag, og jeg forventer, at den vækst, vi ser i branchen, også kommer de ansatte til gode,” siger John Frederiksen.

3F oplyser, at minimallønnen stiger samlet med 10,75 kr. i overenskomstperioden – fordelt med 3,75 kr. i 2025 og 3,5 kr. i 2026 og 2027. Det betyder en stigning i minimallønnen på mere end 1.700 kroner i overenskomstperioden.

Højere løn til elever
Også branchens elever kan se frem til lønstigninger. Deres løn stiger således med 4 procent per 15. maj i år.

I 2026 og 2027 vil elevlønnen stige med 3,5 procent. Herudover stiger arbejdsgivers pensionsbidrag til elever mellem 18 og 19 år fra otte til 11 procent, så alle elever fra maj 2025 samlet får 13 procent i pension, hvoraf de selv betaler 2 procent.

Genetillægget ved arbejde aften og weekend stiger også med 3,5 procent i 2025, 2026 og 2027.

Har ønsket mere tryghed og frihed
Det har været et stort ønske fra 3F, at der bliver skabt mere balance, tryghed og frihed i både arbejds- og privatlivet for branchens ansatte.

Den nye aftale sikrer ret til barnets tredje sygedag, og bedsteforældre får ret til to børnebørns-omsorgsdage. Der kommer en ret til at ledsage nærtstående til helbredskonsultationer og samtaler med myndighederne. Friheden er uden løn, skriver 3F.

Herudover kommer der to ugers ekstra forældreorlov med fuld løn, og perioden med fuld løn under sygdom forlænges fra fire til seks uger for ansatte med mere end fire måneders anciennitet. Det betyder, at man nu har fuld løn i seks uger – herefter får man 90 procent.

“Med en overenskomstaftale, der sikrer højere lønninger, flere jobmuligheder for unge samt mere frihed og tryghed for de ansatte, har vi forhandlet et solidt fundament for branchens fremtid. Det betyder, at vi også i fremtiden har en branche, hvor flere har lyst til at tage en faglært uddannelse og dygtiggøre sig i deres fag,” siger John Frederiksen og tilføjer:

“Samtidig sætter vi rammerne for, at vi fortsat kan være stolte af vores gastronomiske niveau, der er blandt verdens bedste, og hvor man som gæst kan opleve en service, som gør hotel- eller restaurantbesøget til noget helt særligt.”

Øvrige hovedpunkter for OK25 for hotel- og restaurationsbranchen

  • Trygge lærepladser for elever: Aftaleparterne nedsætter en arbejdsgruppe, som skal arbejde med at styrke rammerne for oplæring af elever, synliggøre virksomheder, der tager ansvar, og se på, hvordan man bedst forebygger og håndterer chikane. Målet er at sikre en attraktiv branche med ordnede forhold og et trygt læringsmiljø for eleverne.

  • Flere faglærte tjenere: Parterne er blevet enige om at styrke indsatsen for at få flere faglærte tjenere i perioden. Samtidig er der ændret på lønstrukturen, så en faglært tjener får en markant højere løn end nye ufaglærte.

  • Barsel og forældreorlov: Til forældre bliver der givet to ugers ekstra betaling med fuld løn under forældreorlov. Ugerne er til fri fordeling. Soloforældre kan overdrage dele af orloven med fuld løn til nærtstående familiemedlemmer, og der er mulighed for at dele barselsorloven på fuld løn mellem mere end to personer.

  • Tillidsrepræsentanter: Fremadrettet får tillidsrepræsentanter 10 timer over fire uger til at varetage deres hverv. Tidligere var det 10 timer på en måned. Det giver 10 timer ekstra om året til tillidsrepræsentantarbejde. Det er også aftalt, at hvis der er mere end én tillidsrepræsentant på virksomheden, kan de få 20 timer til deling.

  • Vederlag til arbejdsmiljørepræsentanter: Arbejdsmiljørepræsentanter, der er medlem af 3F Privat Service, Hotel og Restauration, modtager et årligt vederlag på 9.000 kroner.

Relaterede artikler:

Tilbageholdende inden overenskomstforhandlinger

Nu må unge ansatte løfte flere slags opgaver

100 lokalaftaler på 14 hoteller: Overenskomster var til debat under konference