Mattias Tesfaye. (PR-foto).

Vil informere elever om sexchikane

En ny vejledning skal gøre det tydeligere for lærlinge og elever, hvor de kan søge hjælp, hvis de oplever krænkende adfærd. Hotel- og restaurationsbranchen har et markant større problem med sexchikane end landsgennemsnittet.

For nylig lancerede Styrelsen for Undervisning og Kvalitet en vejledning til lærlinge og elever på erhvervsuddannelser, som skal informere om, hvad de kan gøre, hvis de har været udsat for krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane i deres oplæringsvirksomhed.

Her informeres eleverne blandt andet om, hvordan seksuel chikane eller andre krænkende handlinger defineres, og hvordan de kan søge hjælp, hvis de oplever krænkende adfærd på arbejdspladsen.

Som en del af indsatsen er der også udarbejdet en vejledning til erhvervsskolernes ansatte, som, man håber, vil støtte skolerne i at tage hånd om elever og lærlinge i situationer, hvor de har været udsat for krænkende handlinger.

Vejledningen indeholder oplysninger om virksomhedernes og skolernes ansvar og giver desuden gode råd til, hvordan skolerne kan tage en samtale med elever eller lærlinge om, hvor de kan søge hjælp, hvis de har været udsat for krænkende handlinger i deres oplæringsvirksomhed, oplyser Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

”Ingen elever skal udsættes for seksuel chikane eller andre krænkende handlinger, hverken på skolerne, eller mens de er i oplæring. Det er fuldstændig uacceptabelt. I de tilfælde, hvor det sker, er det vigtigt, at alle elever og lærlinge kender sine rettigheder og er opmærksomme på, at diskrimination og chikane bliver taget meget alvorligt. Derfor er jeg glad for, at det her materiale er blevet lavet, og jeg håber, både elever og ansatte vil læse med,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

Et udtalt problem
Information om, hvor man kan søge hjælp som elev, hvis man oplever krænkende adfærd, vil formentlig være kærkommen blandt elever i branchen.

En undersøgelse, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø udgav sidste år, viser, at udfordringer med seksuel chikane er mere udtalt i hotel- og restaurationsbranchen end på det danske arbejdsmarked generelt.

Omkring 41 procent af de beskæftigede i hotel- og restaurationsbranchen har således oplevet mindst én hændelse af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane inden for de seneste 12 måneder, hvor det på tværs af alle brancher er 22 procent af de beskæftigede.

Samtidig har 36 procent af 15-19-årige i branchen oplevet uønsket seksuel opmærksomhed og chikane det seneste år, hvilket er samme niveau som andre brancher i Danmark.

I gruppen af 20-29-årige i hotel- og restaurationsbranchen har 57 procent oplevet uønsket seksuel opmærksomhed og chikane, hvor tallet er 37 procent for alle brancher.

Rapporten viser også, at 64 procent af de unge i hotel- og restaurationsbranchen ikke ved, hvor de skal søge hjælp, hvis de oplever uønsket seksuel opmærksomhed og chikane. Og det er en markant større andel end gennemsnittet for unge i alle brancher, som er på 45 procent.

 

Relaterede artikler:

HORESTA-årsmøde med fokus på trivsel

Hotel får kritik efter sag om krænkende opførsel

Arbejdstilsynet er stoppet med at varsle besøg