Forsvarsminister Troels Lund Poulsen. (PR-foto | Regeringen).

Minister lægger op til at opfylde ønske i branchen

En afskaffelse af arbejdsmarkedsbidraget for unge under 18 år er et ønske i turistbranchen. Nu lægger regeringen om til netop dette, og det vækker glæde i branchens erhvervsorganisationer.

Det skal give mere mening for unge på mellem 13 og 17 år at tage sig et fritidsjob. Det er det overordnede budskab i det politiske udspil ”Flere unge skal i fritidsjob,” som HORESTA lancerede tidligere på måneden.

Her er et af de centrale forslag, at arbejdsmarkedsbidraget skal afskaffes for unge under 18 år. I dag må de unge tjene 49.700 kroner på et kalenderår, før de skal betale indkomstskat, men til gengæld skal de betale otte procent af deres løn i AM-bidrag, uanset hvor meget de tjener.

Ifølge HOERSTA vil en ungarbejder tjent knap 4.000 kroner mere om året, hvis AM-bidraget fjernes, og det kan fungere som et incitament til, at de unge vælger at få sig et fritidsjob.

Og netop dette ønske lægger regeringen nu op til at opfylde. Forsvarsminister og Venstre-formand Troels Lund Poulsen (V) mener i lighed med HORESTA, at flere unge vil søge mod arbejdsmarkedet, hvis arbejdsmarkedsbidraget forsvinder fra deres lønseddel, fordi det simpelthen gør det mere attraktivt at tage sig et fritidsjob.

”Jeg tror, det vil lykkes at skabe mange flere fritidsjob ved at gøre det mere attraktivt at have et fritidsjob.” siger han til Avisen Danmark ifølge Ritzau.

Vækker glæde hos erhvervsorganisationer
Hos erhvervsorganisationerne HORESTA og Dansk Erhverv vækker det glæde, at regeringen nu vil fjerne AM-bidraget.

”Vi glæder os over, at regeringen har lyttet og nu gør det endnu mere attraktivt for unge at få et fritidsjob ved at sløjfe skatten for de unge. Vi ser gerne, at vi gør op med endnu flere regler, så samarbejdet mellem virksomhed og fritidsjobbere bliver lettere,” siger politisk chef i HORESTA, Maria Olafsson.

Hos Dansk Erhverv oplyser administrerende direktør Brian Mikkelsen til Avisen Danmark, at man ser fritidsjob som en af nøglerne til at flere unge kommer i uddannelse og arbejde.

Fra Dansk Industri lyder budskabet fra Lars Bertolt Winther, chef for afdelingen for turisme, kultur og oplevelse, at afskaffelsen af AM-bidraget kommer til at være en hjælp for turistbranchen. Han påpeger, at cirka hver tredje virksomhed i turisme- og kulturerhvervene var påvirket negativt af manglen på arbejdskraft i sommeren 2023.

Regeringen estimerer, at en afskaffelse af AM-bidraget for unge under 18 år vil koste omkring 150 millioner kroner årligt. Tiltaget er en del af regeringens kommende udspil om fritidsjob, som ventes at blive præsenteret i næste uge.

 

Relaterede artikler:

Erhvervsorganisation vil gøre fritidsjobs mere tilgængelige

Ny museumsreform: Sådan bliver den nye statsstøtte forvaltet

Så er den her endelig: Museumsreform vil åbne op for tilskud til flere museer