Trelleborg uden for Slagelse er opført for cirka 1000 år siden og regnes som den bedst bevarede, bedst befæstede og mest spektakulære af kong Harald Blåtands mindst fem ringborge i det nuværende Danmark. Foto via Ritzau fra Bertelsen & Scheving Arkitekter.

Flere søger mod vikingeborge efter UNESCO-status

Siden de danske ringborge er kommet på UNESCO’s verdensarvsliste, er interessen for de gamle borge steget blandt turister. Også langvejsfra henvender turisterne sig.

I september sidste år blev de fem danske ringborge, henholdsvis Aggersborg (Limfjorden), Borgring (Køge), Fyrkat (Hobro), Nonnebakken (Odense) samt Trelleborg (Slagelse), optaget på UNESCO’s verdensarsliste.

Borgene fra Harald Blåtands regeringstid har dermed fået status af “enestående universel værdi”, hvilket er en betydning, som overskrider kulturelle og nationale grænser, og som har en værdi på globalt plan.

Og den status har vist sig at være noget, som turisterne reagerer på. Det oplyser Trelleborgs museumschef, Anne-Christine Larsen, til Ritzau. Hun fortæller således, at der i årets første fem måneder har været en fremgang på 65 procent i besøgstallet på ringborgen ved Slagelse sammenlignet med sidste år.

”Vi har mærket en meget større interesse og en kraftig stigning i besøg fra udenlandske turister. På museets sociale medier har vi også en forøgelse i aktiviteten på flere hundrede procent,” siger museumschefen.

På vikingemuseet Fyrkat er antallet af solgte entrébilletter gået frem med 30 procent, mens man på Aggersborg, som hører under Vesthimmerlands Museum, ikke har konkrete tal at henvise til, men også melder om, at de kan mærke øget interesse og også får henvendelser fra steder som Malaysia og USA.

Mere verdensarv i Danmark
De fem ringborge, som er opført omkring år 980, er ikke den eneste kulturarv med UNESCO-status hertillands. I alt er 11 danske steder med på verdensarvslisten, det gælder for eksempel Jelling Monumenterne, Kronborg Slot, Roskilde Domkirke, Christiansfeld samt naturområderne Stevns Klint og Vadehavet.

Der bliver også arbejdet på at tilføje flere danske islæt til den prestigefyldte verdensarvsliste. Slot- og Kulturstyrelsen administrerer Tentativlisten, som indeholder de officielle danske bud på unik verdensarv, som endnu ikke har fået UNESCO-status.

På den liste findes for eksempel Frederiksstad  i København med Amalienborg, Møns Klint, Dragørs gamle by og havn samt arbejderbevægelsens forenings- og forsamlingsbygninger.

Hvad der i Danmark har plads på UNESCO’s verdensarvsliste, er ikke noget, som Danmark selv kan afgøre. UNESCO er en institution i FN, og det er UNESCOs verdensarvskomité, som mødes årligt, der forvalter listen.

Sidste år mødtes komitéen i Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh, hvor 55 nomineringer blev behandlet, og optagelsen af de danske vikingeborge, var kulminationen af mange års arbejde, som har stået på siden 2009.

 

Relaterede artikler:

Museum er rykket tættere på UNESCO-status

Efter tre års arbejde: Er nu klar til UNESCO-status

Fem danske ringborge på UNESCOs verdensarvsliste