Besøgende på Nivaagaards Malerisamlings Alfons Åberg-udstilling. (Foto: David Kahr | Nivaagaards Malerisamling | PR)

Alfons bidrager til næstbedste besøgstal nogensinde

En udstilling med den populære børnebogsfigur Alfons Åberg tilskrives en del af æren for, at Nivaagaards Malerisamling sidste år fik det næsthøjeste besøgstal i museets historie.

Det nyligt forgangne år blev et godt et af slagsen for Nivaagaards Malerisamling, der har til huse ved den nordsjællandske kystbaneby Nivå. Museet kan nemlig melde om, at man i løbet af 2023 fik det næsthøjeste besøgstal siden, at det første gang åbnede for offentligheden i 1908.

Sidste år slog 67.071 gæster vejen forbi museet, hvilket er 26 procent flere end året forinden, da Nivaagaards Malerisamling i 2022 registrerede et besøgstal på 53.163, og dermed blev den 105. bedst besøgte attraktion i Danmark.

Trods det gode resultat er der dog fortsat et stykke vej op til rekorden, der blev sat i løbet af 2019.

I det sidste normale år inden COVID-19-pandemien besøgte 88.030 museumsgæster Nivaagaards Malerisamling, og herfra lyder det, at man glæder sig over, at museet nu er ved at vende tilbage til et besøgstal, der minder om det fra før nedlukningsperioderne.

Fra svenske børnebøger til italienske renæssancemalerier
Ifølge Nivaagaards Malerisamling har publikum blandt andet været interesserede i at opleve sommerens udstilling om Alfons Åberg, faderen Bertil og de andre karakterer, som optræder i de populære børnebøger, der er skrevet og illustreret af Gunilla Bergström.

Derudover har udstillinger med værker af renæssancemaleren Sofonisba Anguisciola fra Italien, den amerikanske popkunstner Sister Corita Kent samt kunstnerkolonierne Hornbæk & Arild trukket gæster til.

Det samme har muligheden for at opleve den svenske maler Bruno Liljefors’ dyremotiver, der blev fremvist ledsaget af litterære tekster, som nutidige danske forfattere har skrevet, lyder det fra museet.

Har været fra hinanden i 223 år
Andrea Rygg Karberg, der er direktør for Nivaagaards Malerisamling, glæder sig over, at de udstillinger, der er blevet sat op i løbet af 2023, har vakt genklang hos publikum.

”Vi er meget taknemmelige over alle de gæster, der har valgt at besøge vores udstillinger, arrangementer og skoleforløb i året, der er gået. Hvert år gør vi os umage for at skabe et helt særligt udstillingsår, der kan give vores besøgende nye inspirerende møder med kunsten og hinanden.”

I løbet af i år vil museet fremvise nye værker af Michael Kvium, genforene to Rembrandt-portrætter, der har været adskilt i 223 år, afvikle en sommerudstilling med køer som omdrejningspunkt samt præsentere værker og glemte skatte fra 1600-tallets Holland og den danske guldalder.


Relaterede artikler:

Attraktion advarer: Kan få fatale konsekvenser

Efter konkurrence: Museum barsler med udvidelse

Rykker tættere på nyt hotel i gammelt museum