Det er kun godt en uge siden, at nyheden om, at regeringen afsætter et millionbeløb til at gøre Danmark til en bedre maddestination kom frem, og nu investeres der igen i gastronomien.
De seneste mange år har danske kokkes formåen og den gastronomiske scene her til lands været med til at skabe en ny fortælling om Danmark i resten af verden. I dag har kongeriget 52 Michelin-stjerner fordelt på 38 forskellige restauranter.
Succesen er en af grundene til, at der netop er blevet øremærket 40,5 millioner kroner til at følge op på de kommende anbefalingerne fra et advisory board for mad- og gastroturisme, der skal nedsættes af minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde Morten Dahlin (V).
Det ventes at kunne gå i gang med arbejdet i løbet af efteråret og vil bestå af centrale aktører på området, der skal komme med anbefalinger til, hvordan Danmark i fremtiden kan blive en endnu mere attraktiv destination for madentusiaster.
Nu er der dog udsigt til, at dansk gastronomi får tilført endnu flere midler, da det fremgår af regeringens forslag til finansloven for 2026, at man ønsker at forhøje tilskuddet til det uofficielle verdensmesterskab i kokkekunst Bocuse d’Or samt Kokkelandsholdet.
På plads indtil 2029
I finanslovsforslaget lægges der op til, at Bocuse d’Or og Kokkelandsholdet får en samlet bevilling på 5,5 millioner kroner i årene 2026, 2027 og 2028 samt fire millioner kroner i 2029.
Midlerne skal medvirke til at understøtte dansk gastronomi og de unge danske kokketalenters deltagelse i internationale konkurrencer, oplyses det, og de skal findes via såvel eksisterende som nye bevillinger. De nye hentes over finansloven og regeringens såkaldte Mad- og Gastroreserve.
Danmarks deltagere er blevet nummer et eller to ved syv af de seneste 10 Bocuse d’Or-konkurrencer. Seneste førsteplads ved den internationale udgave i Lyon blev hentet i 2023, hvor Brian Mark Hansen, der er køkkenchef ved Søllerød Kro, vandt guld i den prestigefyldte konkurrence.
Spiller central rolle
Bevillingen vækker glæde hos HORESTA, der anser den som et vidnesbyrd om, at regeringen anerkender den effekt og markedsføringsværdi, som gastronomien og de danske kokkes resultater bidrager med.
”Danmark har en helt unik position og talentmasse inden for gastronomien, og med denne opbakning får vi mulighed for at understøtte kokkenes arbejde og udvikling på allerhøjeste internationale niveau,” slår Jeppe Møller-Herskind, der er konstitueret administrerende direktør i HORESTA, fast.
”Når Danmark klarer sig så stærkt ved verdens mest anerkendte konkurrencer, giver det ikke bare stolthed herhjemme. Det tiltrækker også gæster fra hele verden. Gastronomi er en central del af vores turisme og vores brand som nation, og den her bevilling vil være med til at fastholde og udbygge den position.”
Relaterede artikler:
Jubler over millioner til dansk gastroturisme

TURISME24.DK Nyt om turisme i Danmark


