For fem år siden blev landets hoteller og restauranter lukket ned på grund af corona-pandemien. Her fem år senere er branchen større end før nedlukningen, men visse udfordringer spænder ben.
Den 11. marts 2020 er en dag, som mange danskere formentlig har i frisk erindring. Den dag tonede statsminister Mette Frederiksen (S) frem på skærmen til et pressemøde, hvor meldingen var klar. Spredningen af SARS-CoV-2, i folkemunde kaldet corona, var blevet så alvorlig, at samfundet skulle lukkes ned.
Den 18. marts fulgte så en nedlukning af landets hotel- og restauranterhverv, og i denne uge er det præcis fem år siden, at erhvervet lukkede ned. Det sendte store rystelser igennem branchen, som fra den ene dag til den anden oplevede et drastisk fald i omsætningen.
I den anledning tager HORESTA temperaturen på branchen, som i dag står et helt andet sted med generel vækst.
Har vokset sig stor
Selvom pandemien satte sine spor i branchen, konkluderer HORESTA, at branchen i dag er markant større, end den var før pandemien.
Således er den samlede omsætning på hotellerne steget fra 17,9 milliarder kroner i 2019 til 22,9 milliarder kroner i 2025. Det er en vækst på 27,8 procent.
Restauranterne har oplevet en lignende udvikling, og omsætningen er steget fra 47,6 milliarder kroner til 62,5 milliarder kroner, hvilket er en vækst på hele 31,2 procent.
“Udviklingen viser en imponerende modstandsdygtighed på tværs af branchen. Trods historisk svære betingelser, som kom pludseligt og voldsomt, har branchen bredt set gjort et stærkt comeback. Både danskere og udenlandske turister har fundet tilbage til hotellerne og restauranterne, og skulle man fortsat være i tvivl, har effekterne af corona sluppet taget fuldstændigt på vores branche,” siger Jeppe Møller-Herskind, konstitueret administrerende direktør i HORESTA.
Det er ikke kun omsætningen, som er steget. Beskæftigelsen lyder i dag på 138.991 personer ansat i hotel- og restaurationsbranchen, og det er 10,1 procent flere end i 2019.
Samtidig er kapaciteten på hotellerne blevet udvidet, og der er nu 122.755 hotelværelser i Danmark, hvilket svarer til en vækst på 19,5 procent siden 2019.
Branchen står over for flere udfordringer
Selvom hotel- og restaurationsbranchens comeback altså er en succeshistorie, påpeger HORESTA, at der også er flere udfordringer.
Først og fremmest er antallet af konkurser steget. Blandt hotellerne er tallet gået fra 11 konkurser i 2019 til 15 i 2024. I restaurationsbranchen er antallet af konkurser steget med 21 procent fra 252 til 305 i samme periode.
“Der er ingen tvivl om, at stigende omkostninger til energi, råvarer og arbejdskraft presser stadig flere virksomheder i både hotel- og restaurationserhvervet. Det er en af de store udfordringer, som branchen står over for i 2025, selv om vi samlet set ser en stærk udvikling,” siger Jeppe Møller-Herskind.
HORESTA påpeger ligeledes, at der fortsat er mangel på arbejdskraft i branchen. Det mener erhvervsorganisationen lægger låg på branchens vækst. Det, mener Jeppe Møller-Herskind, kræver handling.
“Fem år efter corona står branchen stærkere end nogensinde, men vi står også over for nye udfordringer, som kræver handling og de rette rammevilkår for at sikre en fortsat positiv udvikling,” siger Jeppe Møller-Herskind.
Han påpeger, at branchens virksomheder også udfordres af, at bankerne ikke viser den store interesse for at yde dem lån. HORESTA påpeger, at hvis man sammenligner indekstal for udlån til hoteller og restauranter med erhvervslivet i øvrigt, ses der en tydelig tendens.
Udlån til landets restauranter ligger nogenlunde stabilt, og her følges udviklingen nogenlunde med den, der ses i resten af erhvervslivet mellem 2015 og 2019. For hele erhvervslivet ligger udlånet på indeks 123. Når det gælder hoteller, lyder tallet derimod på indeks 75. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som HORESTA har analyseret.
HORESTA påpeger, at nye tal fra Skatteministeriet viser, at 94 procent af corona-lånene ellers er blevet betalt tilbage. I alt benyttede 50.000 virksomheder sig af muligheden for at optage corona-lån – herunder godt 4.000 restauranter.
Relaterede artikler:
Ser potentiale for ældre medarbejdere i branchen

TURISME24.DK Nyt om turisme i Danmark


