Hotelreception. (Foto: Henrik Baumgarten)

HORESTA: ”Pilen peger fortsat opad, men..”

Friske tal for årets første seks måneder viser, at væksten hos landet overnatnings- og spisesteder ikke har været eksplosiv. I tillæg hertil er omkostningerne også steget markant, siger HORESTA.

Sommeren går på hæld, og hos Danmarks Statistik har man gjort boet for de første seks måneder af året op.

HORESTA har kigget dybt i tallene fra Danmarks Statistik, og herfra lyder analysen, at selvom der har været travlt på landets hoteller og restauranter, lander væksten i begge brancher på et lavere niveau, når man sammenligner med sidste år.

Nok har mange gæster fundet vej til både hotelværelser og restauranter, ligesom aktivitetsniveauet har været pænt i flere dele af landet, men helt overordnet er der ikke tale om eksplosiv vækst i tiden fra, at der blev taget hul på året og frem til den første måned af højsæsonen.

Ikke et stort spring
Fra januar til og med juni omsatte landets hoteller for 10,6 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 3,1 procent i forhold til samme periode i 2024.

Hos restauranterne nåede omsætningen 30,8 milliarder kroner i samme periode, og det svarer ligeledes til en vækst på præcis 3,1 procent i forhold til 2024. HORESTA’s tolkning lyder, at der i højere grad er om stabil drift end store spring fremad.

På trods af væksten understreger organisationens cheføkonom Jonas Kjær, at udviklingen stadig er forholdsvis afdæmpet sammenlignet med tidligere år, hvor realvæksten ofte har ligget højere. Derudover vurderer Økonomiministeriet, at inflationen for hele 2025 ventes at være på omkring 1,7 procent.

”Pilen peger fortsat opad, men væksten er i den beskedne ende. Med til udviklingen hører nemlig også, at virksomhederne har fået markant højere omkostninger til især råvarer. Derfor er det ikke sikkert, at omsætningsgevinsten reelt øger virksomhedens bundlinje,” udtaler Jonas Kjær.

Har realistisk tilgang
Til trods for at væksten måske ikke har været lige så høj, som brancheorganisationen har ønsket sig, har meldinger fra flere hoteller peget på, at der har været travlt i løbet af højsæsonen i juni, juli og august, hvor også store konferencer og koncerter har været til gavn for branchen i København.

I tillæg hertil er der en vis positivitet hos landets restauranter, men dog uden at man lader forventningerne løbe løbsk. En af konklusionerne i en medlemsanalyse fra netop HORESTA i august var nemlig, at godt halvdelen af de adspurgte restauranter forventer en højere omsætning i 2025 end i 2024.

Hvis man sammenligner med for et år siden, så regner 44 procent af respondenterne med fremgang i tredje kvartal og 42 procent i fjerde kvartal. I den forbindelse hæftede Jonas Kjær sig ved, at restauranterne har en realistisk tilgang til tingenes tilstand i år.

”Vi ser ikke udtryk for overdreven optimisme, men en tro på stabil udvikling. Forbrugernes lyst til at gå ud er stadig en stærk drivkraft – men stigende omkostninger og inflation gør, at restauranterne kalkulerer forsigtigt,” slår cheføkonomen fast.


Relaterede artikler:

Ser positivt på resten af året

Undersøgelse: Restauranter ser lyst på i år

Udenlandske ansatte med til at sikre historisk måned