Ansatte i restaurant. (Foto: HORESTA | LinkedIn.com | PR)

Jubler over millioner til dansk gastroturisme

Regeringen har afsat mere end 40 millioner kroner til dansk gastroturisme. Hos organisationer i branchen vækker satsningen glæde, for her mener man, at det vil sprede sig til resten af turismen.

Danmark byder på mange kulinariske oplevelser, som hvert år tiltrækker mange danske og udenlandske turister.

Fra regeringen ser man de danske Michelin-stjerner som en af de direkte årsager til, at vores land i stigende grad er populært for turister. Men en stærk madkultur med gode råvarer, vinmarker, røgerier, gårdbutikker og unikke madoplevelser vokser også frem flere steder.

Gastroturismen skaber også arbejdspladser og vækst, og derfor vil regeringen nu understøtte turismeformen mere. Det sker med 40,5 millioner kroner, som skal følge op på anbefalingerne fra et advisory board for mad- og gastroturisme, som minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V), nedsætter til efteråret.

Meget at være stolt af
Dahlin mener selv, at gastroturismen er en dansk styrkeposition, som Danmark både kan være stolt af og udvikle på.

”Danmark har enormt meget at være stolt af, når det kommer til gastronomi. Der er whisky i verdensklasse, hæderkronede restauranter over hele landet, dygtige landmænd og unikke madoplevelser med lokale råvarer,” siger ministeren og fortsætter:

”Det er noget, vi kan være stolte af og også noget, vi kan tjene penge på. Folk fra hele verden rejser til Danmark for at spise og drikke godt, og nu sætter vi penge af til at tiltrække endnu flere gæster.”

Det nye advisory board for mad- og gastroturisme kommer til at bestå af centrale aktører på området. Deres anbefalinger skal konkret koncentrere sig om, hvordan Danmark kan blive en endnu mere attraktiv gastrodestination.

Vækker glæde hos erhvervsorganisationer
Hos erhvervsorganisationer i turismen vækker regeringens nye satsning glæde. Hos HORESTA kalder konstitueret administrerende direktør, Jeppe Møller-Herskind, det afgørende, at gastronomien i Danmark bliver understøttet, så Danmark fortsat kan være, hvad han kalder en gastronomisk supermagt.

Han peger på, at Danmark i dag har 52 Michelin-stjerner fordelt på 38 restauranter, og vores toprestauranter betragtes som nogle af verdens bedste. Men HORESTA mener dog ikke, at positionen er givet på længere sigt.

”Mange lande satser massivt på at brande sig på gastronomi, og konkurrencen er benhård. Indtil nu har vi været helt afhængige af, at ildsjæle i erhvervet har skabt og videreudviklet dansk gastronomis globale succes. Men vi er nødt til at tage fat på en drøftelse af, hvad der skal til for at langtidssikre succesen. Det er lige præcis, hvad regeringen åbner op for nu, og det er et stærkt signal,” siger HORESTA-direktøren.

Kommer alle til gode
Hos Dansk Industri mener chef for DI Turisme, Kultur & Oplevelser, Lars Bertolt Winther, også, at det er positivt, at regeringen øger sit fokus på gastroturismen. Han mener, at beslutningen kommer til at gavne hele turismen.

”Når gastronomien bliver en ’reason to go’, kommer det hele turismeerhvervet og dermed hele Danmark til gode. De madglade turister har ofte lidt ekstra på feriebudget, når de rejser, og indtægterne fra turismen skaber både arbejdspladser og skatteindtægter, som kommer hele landet til gode,” siger han.

DI-chefen uddyber, at det er et bredt felt af turister, som viser interesse for den danske madscene.

”Gastronomien rummer potentialet til at favne på tværs af forskellige typer af turister. Der er den helt høje klinge på Michelin-niveau, og der er det mere folkelige og prisvenlige med en stærk forankring i lokale råvarer og fortællinger. Og på tværs heraf er fortællingen om kvalitet og den danske identitet en stærk souvenir at sende turisterne hjem med,” siger han.

 

Relaterede artikler:

Vil tiltrække turister med gastronomisk festival

Millioner til gastronomi kan styrke turismen

“Dansk gastronomi fik en helt ny gearing”