Næstved by. Foto: VISM for Visit Sydsjælland & Møn

Næstved vil være europæisk kulturhovedstad

En forening med en tidligere viceborgmester i spidsen vil gøre Næstved til europæisk kulturhovedstad. Byens borgmester støtter idéen.

Da Aarhus var europæisk kulturhovedstad i 2017 gav det turismen et boost. Her kunne Smilets By bryste sig af en stigning på 12 procent målt på hotelovernatninger, mens København samme år så en vækst på 3,4 procent.

Nu skal Næstved gøre Aarhus kunsten efter. I hvert fald, hvis det står til foreningen Næstved Som Europæisk kulturhovedstad 2032. Det skriver TV2 Øst.

Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen (S), ser store perspektiver i idéen.

”Vi har jo næsten 900 års kulturhistorie, som vi kan vise frem. Og det er jo rigtig vigtigt, da det er med til at gøre borgerne i Næstved stolte af byen,” siger han til TV2 Øst.

Har økonomisk plan klar
Med økonomisk støtte fra blandt andet fonde og Næstved Kommune har foreningen udarbejdet en rapport, der fastlægger et budget for foretagendet.

Her fremgår det, at Foreningen regner med, at det kommer til at koste 220 millioner kroner at få titlen som europæisk kulturhovedstad i 2032.

Næstved kommune vil selv skulle finde 40 millioner kroner, mens øvrige kommuner i Kulturregion Storstrøm skal bidrage med 20 millioner kroner i alt.

Derudover skal Region Sjælland bidrage med 25 millioner kroner og staten skal yde 100 millioner kroner i støtte. De resterende midler skal hentes hos fonde og sponsorer.

Skal illustrere europæisk mangfoldighed
Titlen som europæisk kulturhovedstad går på runde mellem europæiske byer. Hvert år får flere byer tildelt titlen.

I 2017, da Aarhus var europæisk kulturhovedstad, havde byen Pafos på Cypern således også titlen. I 2023 er det de tre byer Elefsina i Grækenland, Timișoara i Rumænien og Veszprém i Ungarn, der bærer titlen.

EU, der står bag konceptet, skriver, at formålet med de europæiske kulturhovedstæder er at illustrere Europas kulturelle mangfoldighed og rigdom samtidig med, at turismen får et boost, og der bliver sat skub i byfornyelse i de udvalgte byer. Byerne udvælges seks år i forvejen af et uvildigt ekspertpanel, som bedømmer byerne på en række forudbestemte kriterier.

 

Relaterede artikler:

Ringsted vil være oplevelsesby for endagsrejsende

Vil afsætte millioner til superevents

VisitAarhus går på datingmarkedet