Fem erhvervsorganisationer opfordrer regeringen til at deres medlemmer blandt andet hoteller og restauranter kan få rykket fristerne for de betalinger, der forfalder 1. april til 1. august i år. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Vil udskyde tilbagebetaling af offentlige milliardlån

”Restriktionerne er væk, men det er sporene efter to års krise ikke.” Det skriver fem store erhvervsorganisationer til regeringen og ønsker tilbagebetaling af 2,3 milliarder kroner udskudt.

HORESTA og fire andre erhvervsorganisationer – Dansk Erhverv, Dansk Industri, Danmarks Restauranter og Caféer og SMVdanmark (Små og Mellemstore Virksomheder) – har skrevet til skatteministeren. De opfordrer igen til, at regeringen tillader at udskyder tilbagebetalingen af de moms- og a-skattelån, medlemsvirksomhederne har optaget under krisen.

Det drejer sig i alt om 2,3 milliarder kroner i aktive lån for for Hotel- og Restaurationsbranchen, viser tal fra Skattestyrelsen.

De største skyldnere for A-skat og moms er kategorien Restauranter med 1,2 milliarder kroner, Hoteller med 344,7 millioner kroner, Cafeer, værtshuse og diskoteker skyder det offentlige 297,5 millioner kroner, Pizzeriaer, grillbarer, isbarer mv. skylder 96,5 kroner.

Herefter følger kategorien Eventcatering med 88,6 millioner kroner, Konferencecentre og kursusejendomme skylder 52,6 millioner kroner, campingpladser 34,7 millioner kroner, Ferieboliger og andre indlogeringsfaciliteter skylder 27,6 millioner kroner til det offentlige og så videre.

De fortjener en chance for at overleve
Kristian Nørgaard, politisk direktør i HORESTA, siger: ”Muligheden for at udskyde moms og skat under krisen har været afgørende for manges overlevelse, men vi er nødt til at give selvsamme forretninger muligheden for at tjene penge, inden de skal tilbagebetale. Ellers har det kunstige åndedræt være en forgæves øvelse.”

HORESTA mener, at forudsætningerne i den oprindelige aftale blev ændret betragteligt, da en ny bølge af restriktioner rullede ind over erhvervet i december sidste år (i forbindelse med omikron-varianten, red.)

”Hensigten var oprindeligt at give virksomhederne sul på kroppen, inden betalingen skulle falde. Det har ikke været muligt, og derfor finder vi det kun rimeligt, at regeringen udsætter betalingsfristen med fire måneder til 1. august,” siger HORESTA’s politiske direktør.

Han understreger, at det er i alles interesse, at disse virksomheder får mulighederne for at tilbagebetale lånene. ”Drejer disse forretninger nøglen om, så er der ingen til at betale lånene, og så hænger statskassen på regningen. Vi har at gøre med mange sunde virksomheder, der er blevet ramt af to års intens krise.

De fortjener at få en chance for at overleve, for den foreslåede låneordninger efter 1. april med renter på 8,4 procent om året er ikke en reel mulighed,” siger Kristian Nørgaard.

Relaterede artikler:

”Meget på spil efter turbulente år i turistmaskinen”

Disse 21 danske hoteller fik sidste år Green Key

Dansk Industri klar med ny turismestrategi