Hvert år begiver cirka 110.000 turister sig ud på tur på Hærvejen. (Foto: Kenneth Stjernegaard | VisitVejle).

Vil skabe samlingspunkt for turister langs Hærvejen

Hærvejen kommer inden for overskuelig fremtid til at tilbyde nye faciliteter. En forsøgsordning har gjort det muligt for Aabenraa Kommune at etablere et nyt hotspot for turister langs ruten.

Med en længde på 638 kilometer bugter Hærvejen sig igennem Jylland, og byder både på vandre- og cykelruter. Nu ønsker Aabenraa kommune at skabe et nyt samlingspunkt for turisterne på ruten. Kommunen har netop oplyst, at biblioteket i Rødekro flytter til byens midte i en ejendom, som tidligere var et supermarked.

Og mens sammenhængen mellem et kommunalt bibliotek og turisme ikke nødvendigvis er selvindlysende, er hærvejsturismen tænkt ind i selve konceptet. Der lægges op til, at turisterne får sig en mulighed for at tage en pause, og der kommer faciliteter, turisterne kan benytte sig af.

Håbet er, at turismen kan bidrage til at skabe liv i Rødekro.

”På den måde bliver det kommende bibliotek, kultur- og hærvejshotspot i Rødekro et naturligt stop på vejen for de mange turister på Hærvejen, som forhåbentligt også vil bruge lidt tid på at gå på opdagelse i Rødekro og nærområdet. Dermed håber vi, at der både kommer masser af liv i både huset men også i resten af området, som gerne skulle få gavn af de mange besøgende,” siger Signe Bekker Dhiman (S), formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Aabenraa Kommune, i en pressemeddelelse.

Del af forsøgsordning
Etableringen af det nye bibliotek, kultur- og hærvejshotspot er blevet muligt efter, at Folketinget søsatte en forsøgsordning om frie bymidter og i den forbindelse vedtog en lov, der gør det muligt for Aabenraa Kommune at afvige fra kommunalfuldmagten, som betyder, at kommunen har lov til at udleje offentlige lokaler til både private og erhvervsdrivende.

Dermed giver det også mulighed for at etablere lokaler i biblioteker og kulturhuse med andet end rent kommunale formål og folkeoplysende foreninger.

Aabenraa Kommune overtager senest ejendommen i 2026, men planlægningen af stedets indretning går allerede i gang om nogle måneder, oplyser Aabenraa Kommune. Der skal blandt andet udarbejdes en plan for, hvilke funktioner og aktiviteter der skal være i huset, ligesom borgerne og andre relevante aktører skal inddrages i arbejdet, lyder det.

Lokalt i Rødekro glæder man sig over planerne, fortæller Helle Lausten, formand for Rødekro Udviklingsråd.

”Det er uden tvivl med til at understøtte den indsats, som vi i forvejen har gang i, for at gøre Rødekro til en endnu mere attraktiv by for borgerne med en bypark og bedre forhold for fodgængere og cyklister på Hærvejen. Med et hærvejshotspot kan Rødekro ydermere blive et attraktivt sted for turister at besøge og dermed også være med til at understøtte byen,” siger hun.

 

Relaterede artikler:

Nye skilte skal binde landet sammen for cykelturister

Kroejere vil bygge udsigtstårn på Danmarks midtpunkt

VisitDenmark vil hente svenskerne tilbage til Danmark