Trods en sommer med vådt vejr har højsæsonen været god på Fyn. Her er særligt Airbnb i vækst, men på et af øens helt store hoteller vækker udviklingen bekymring.
Selvom sommeren ikke just bød på det bedste vejr i Danmark, var det ikke noget, som bundfældede sig som en dårlig sæson på Fyn.
Til TV2 Fyn fortæller Destination Fyns direktør, Tue Kempf, således, at niveauet fra sidste år blev holdt med cirka fire millioner overnatninger. Han fortæller samtidig, at Airbnb er i stor vækst på øen med en fremgang på cirka 20 procent sammenlignet med 2023. I Nyborg Kommune lød væksten på 32 procent.
Men væksten vækker dog ikke entydig glæde alle steder i turistbranchen. På Hotel Nyborg Strand, som råder over 426 værelser, er direktør Jan Grimstrup Larsen bekymret.
For han har en mistanke om, at Airbnb bliver udnyttet til erhvervsudlejning og efterspørger derfor regler som dem, landets hoteller også er underlagt.
Airbnb er nemlig i udgangspunktet ikke underlagt moms og sikkerhedskontrol, men der skal dog betales moms, hvis lejeindtægten overstiger 50.000 kroner på et år, og et lejemål må kun lejes ud 70 dage om året.
”Det er der ingen, der måler på. Og egentlig så vil vi gerne have skruet dem ned til 35 dage, som de er på andre platforme,” siger Jan Grimstrup Larsen til TV2 Fyn, hvor han også udtrykker bekymring for, at privatudlejere overstiger begrænsningen på antallet af udlejningsdage.
Gør kagen større
Hos Destination Fyn mener Tue Kempf ikke, at Airbnb snupper overnatninger for næsen af de fynske hoteller eller andre traditionelle overnatningssteder.
Han mener tværtimod, at den samlede kage på Fyn bliver større, og at 700.000 til en million overnatninger kan lægges oven i de traditionelle overnatningstal. Mens Airbnb oplevede en stigning på samlet set 20 procent på Fyn, lød væksten på 3,4 procent på øens hoteller, hvilket svarer til 28.154 overnatninger.
Hos Destination Fyn mener man generelt, at udviklingen er positiv, men samtidig ser man også gerne, at udlejere, der gør brug af Airbnb, bliver bedre til at indrapportere data. Det vil give destinationen bedre data at arbejde med, og samtidig vil det sikre, at udlejerne betaler den skat, de ifølge loven skylder.
Minister er ikke Airbnb-modstander
Airbnb har været under debat i den danske turistbranche i et godt stykke tid, og dele af branchen ser gerne, at den store udlejningsplatform reguleres hårdere.
Det argumenterede branchedirektør Lars Ramme Nielsen fra Dansk Erhverv også for, da han til årets Puls-konference den 3. oktober deltog i en modereret samtale, hvor også turismens nye minister, Morten Dahlin (V), deltog. Men her gav ministeren til gengæld udtryk for, at han ikke deler hotellernes skepsis for platformen.
”Jeg er enig i, at der skal være fair konkurrence, og jeg indgår gerne i dialogen, men jeg er ikke Airbnb-modstander. Jeg synes, at der skal være den form for overnatningsmuligheder. Det er positivt, at man kan tjene penge på at eje sit hus eller lejlighed,” sagde Morten Dahlin blandt andet.
Relaterede artikler:
Store turistambitioner mødt af skepsis i fynsk by