Fra fredagens pressemøde med statsminister Mette Frederiksen i midten. Foto fra: Regeringen.dk

”Uforståeligt at restauranterhvervet igen skal holde for”

Coronaens stigende smittetryk giver nye restriktioner. Dansk Erhverv efterlyser hurtig hjælp, mens HORESTA siger, at myndigheder bruger ”det forkerte værktøj. Smittetrykket skyldes private fester.”

De to primære erhvervsorganisationer for hotel- og restaurationserhvervet, HORESTA og Dansk Erhverv, reagerede begge fredag eftermiddag efter de nye myndighedstiltag for at bremse coronasmitten.

Statsminister Mette Frederiksen meddelte på fredagens pressemøde blandt andet, at serveringssteder over hele landet som restauranter, cafeer, barer og så videre fra lørdag skal lukke klokken 22. Dette gælder foreløbig frem til den 4. oktober.

Ligeledes sænkes forsamlingsforbuddet over hele landet til 50.

Forsamlingsforbud gælder ikke møde- og konferencer
Statsministeren understregede, at dette ikke gælder for eksempel møder og konferencer, hvor det stadig er fuldt legalt at være op til 500 – bare deltagerne sidder ned og holder de øvrige krav til social distance.

I en pressemeddelelse skriver Dansk Erhverv, at brancheforeningen anerkender nødvendigheden af nye restriktioner. Dansk Erhverv påpeger vigtigheden af, at fredagens forhandlinger om kompensation til de ramte virksomheder munder ud i hurtig handling.

Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, siger: ”Restriktionerne har været et hårdt slag for barer og restauranter i København, nu bliver det så udvidet til hele landet, og det vil koste dyrt for de berørte. Med de stigende smittetal er det dog naturligt, at der handles fra regeringens side.

Senere i dag er der forhandlinger i Erhvervsministeriet om udvidelse af kompensationsordningerne, og her er det vigtigt, at udvidelsen bliver effektueret hurtigt. Virksomhederne har ikke tid eller likviditet til at vente i ugevis på hjælp,” siger Brian Mikkelsen.

HORESTA: Restauranterhvervet betaler regningen
I sin pressemeddelelse skriver HORESTA, at man er uforstående over for, ”at det endnu engang er restauranterhvervet, der skal holde for i kampen mod smittetrykket – mens uddannelsesinstitutioner, arbejdsliv og fritidsliv med statsministerens egne ord kan fortsætte.”

Kirsten Munch, politisk direktør i HORESTA, siger:

”Vi savner dokumentation for, at det er restauranterhvervet, som har fået smittetrykket til at stige. Myndighederne har selv påpeget, at det er private fester og events, der har udløst de større smittekæder, og smitten er nu udbredt over hele samfundet. Jeg er alvorligt bange for, at man har grebet fat i det forkerte værktøj for at slå smittetrykket ned.”

Brug for nye hjælpepakker
Kirsten Munch siger også, at det nu blandt andet er almindelige spiserestauranter med bordservering, der står forrest i kampen mod coronaen.

Her skal gæsterne nu bære mundbind, når de bevæger sig rundt, og restauranterne skal lukke klokken. 22. Disse nye krav pålægges ud over, at restauranterhvervet allerede er pålagt restriktioner om begrænsning i antal gæster i lokalet og krav om afstand på én meter mellem selskaber.

”Branchen retter selvfølgelig ind, når vi bliver bedt om det. Men der er akut brug for hjælpepakker – alternativet vil være en massiv konkursbølge de kommende måneder,” siger Kirsten Munch.

Restauranterhvervet var lukket i over to måneder i foråret. Siden har omsætningen i gennemsnit ligget på 60-70 procent af det normale. Mange har klaret sig takket være hjælpepakker, men de udløb efter sommerferien. Med indførelsen af de nye restriktioner, vurderer HORESTA, at omsætningen ryger under 50 procent af det normale.

”Vi står lige nu helt uden hjælp. Halvdelen af den normale omsætning vil være væk, og vi aner ikke, hvad vi kigger ind i. Vi er blevet bedt om at vise samfundssind, og det har virksomhederne i den grad gjort. Trods hjælpepakker har mange restauranter sat flere millioner kroner til. Der må være grænser for, hvor mange byrder vi skal bære på fællesskabets vegne uden at blive kompenseret,” siger Kirsten Munch.

Hele fredagens pressemøde kan ses via dette link.

Relaterede artikler:

Hver femte har mistet sit job i hotelbranchen

Danske hoteller har mistet hver anden overnatning

”Begynder vi på noget tidspunkt at rejse som før,” spurgte Mette Frederiksen, der talte helt uden for manuskript da hun torsdag gæstede Dansk Erhvervs Årsdag. Twitterfoto fra Dansk Erhverv.