Stubbekøbing Havn. (Foto: Stubbekøbing Havn | Facebook.com | PR)

Turistsejlere har kastet anker: Frygter konsekvenser

Efter nogle travle år under COVID-19-pandemien er der nu blevet længere mellem gæstesejlerne i en del af de danske lystbådehavne, og den udvikling håber man at vende på Lolland-Falster.

Mens flyselskaberne og rejsebranchen var presset til bristepunktet, nød turismeerhvervet her til lands til en vis grad godt af COVID-19-pandemien, fordi rejserestriktioner og grænselukninger betød, at mange danskere, som normalt ville drage til udlandet, i stedet holdt ferie herhjemme.

Siden har billedet ændret sig igen. Pandemien er klinget af og flyrejsende samt chartergæster valfarter atter til landets lufthavne for at drage til udlandet, når de har sagt på gensyn til skolebænke og arbejdspladser for en stund.

Det kan mærkes flere stedet. Det gør sig blandt andet gældende i to af de tre lystbådehavne, der ligger i byerne Gedser, Stubbekøbing og Nysted i Guldborgsund Kommune på Lolland-Falster. Her får man færre besøgende og frygter for konsekvenserne. Det skriver TV2 Øst.

Vil sætte ny kurs
Sædvanligvis er juli den måned på året, hvor der er flest lystsejlere på de danske farvande, men ifølge Danmarks Statistik var der i år 39.400 færre overnatninger i lystbådehavnene eller en tilbagegang på 29,6 procent, når man sammenligner med 2022, der er det hidtidige rekordår.

Jan Barsøe Lauridsen, der er havnemester i Guldborgsund Kommune, fortæller, at det særligt har givet sig udslag i, at niveauet for lystbådehavnene i Stubbekøbing og Nysted er for nedadgående. Det er ikke alarmerende endnu, understreger han, men udviklingen går dog den forkerte vej.

Derfor er man nu gået i gang med at istandsætte eksempelvis badefaciliteterne og har en ambition om at skrue op for markedsføringen af lystbådehavnene på sociale medier.

Håbet er, at man derigennem kan trække flere både til, da de såkaldte gæstesejlere er med til at holde skuden oven vande for både lystbådehavnene selv samt de forretningsdrivende, der har etableret sig på eller omkring dem.

Ingen grund til panik
Visit Lolland-Falsters destinationschef Lindy Kjøller mener, at opgaven kan løses, men det kræver, at flere af områdets aktører arbejder sammen om at få sejlerne til at tage en eller flere overnatninger i havnene.

”Vi skal have flere lystsejlere hertil ved at fortælle den positive historie om det, man kan opleve. Vi skal gøre endnu mere for at få lystsejlerne til at komme op i land og besøge attraktionerne,” udtaler Kjøller til TV2 Øst.

Der er dog også lystbådehavne, der oplever fremgang, og set i det lys opfordrer brancheforeningen FLID til, at man ikke skal gå i panik, da blandt andet sommervejret de sidste par år kan have haft indflydelse på, at nogen danskere har valgt en rejse lidt længere sydpå end Lolland-Falster.


Relaterede artikler:

Optimisme trods fald i overnatninger i juli

Kommune vil redde lystbådehavne i dårlig forfatning

Flere danskere søger ferien til søs