Turisme- og oplevelseserhvervene skaber ekstra jobs på landets ferieøer om sommeren. På en enkelt dansk ø steg beskæftigelsen med 15 procent sidste sommer.
Det kommer nok ikke som den store overraskelse for turistbranchen, at sommeren er lig med sæsonansættelser. Men de mange ansættelser i sommermånederne, er noget der giver udslag i beskæftigelsesstatistikken.
Nu viser en analyse fra Dansk Erhverv baseret på tal fra Danmarks Statistik nemlig, at visse øer i Danmark får beskæftigelsen øget massivt i sommersæsonen. På Læsø, der i 2023 så den største stigning, var beskæftigelsen forøget med 15 procent i tredje kvartal, men samme tendens ses også andre steder.
På Fanø og Samsø var der begge steder en stigning på lidt mere end 14 procent i tredje kvartal af 2023, mens beskæftigelsen på Ærø steg med 6,7 procent, og den steg med 5,4 procent på Bornholm. Kristian Skriver, som er seniorøkonom ved Dansk Erhverv, fortæller, at stigningen kan kædes direkte sammen med turisme- og oplevelseserhvervene.
”Der kan være forlystelsesparker, hoteller og restauranter og alt det, man forbinder med sommerferie, hvor der kommer turister til,” siger han til Ritzau.
Mange jobs er afhængige af turismen
Det er dog ikke kun på landets ferieøer, hvor turismen sætter positive aftryk på beskæftigelsen. Således var knap 250.000 lønmodtagerjobs direkte eller indirekte forbundet med turisme- og oplevelseserhvervet i Danmark i 2022, viser en analyse, som Dansk Erhverv står bag.
Det svarer til omkring otte procent af samtlige private jobs i Danmark, og dermed overstiger turisme- og oplevelseserhvervet medicinalindustrien, landbruget og IT-branchen tilsammen.
I 2022 var godt 197.000 personer direkte beskæftiget i turismen, og derudover var yderligere 52.000 danske lønmodtagerjobs indirekte knyttet til branchen.
Restaurationsbranchen trækker en stor del af læsset, og står således for godt 116.000 ansatte. Hertil er knyttet 19.000 indirekte arbejdspladser. Hoteller, transportsektoren og andre delbrancher i turisterhvervet står også for mange jobs, som i højere grad skabes gennem samarbejde med underleverandører.
De 250.000 jobs, som turismen direkte eller indirekte skaber, betyder, at turistbranchen er sammenlignelig med store økonomiske sektorer som detailhandlen, hvor der er 262.000 jobs tilknyttet og engroshandlen, som 280.000 jobs er afhængige af.
Relaterede artikler:
”Man skal aldrig sætte sit lys under en skæppe”