Hotelreception. (Foto: Henrik Baumgarten)

Trods mangel på arbejdskraft: Beskæftigelsen stiger

I øjeblikket går det kun en vej med beskæftigelsen på hoteller og restauranter, og det er opad. Det fortæller HORESTA, der dog også udpeger en fortsat udfordring, der helst skal styr på.

Der var så travlt på landets hoteller og restauranter i løbet af de tre måneder i højsæsonen i år, at beskæftigelsen i det hjørne af branchen aldrig har været højere. Det viser spritnye tal for juni, juli og august, som Danmarks Statistik har offentliggjort.

I juni var der således 140.667 beskæftigede, mens antallet i juli toppede med 143.203 beskæftigede, inden det atter faldt en kende i august, hvor beskæftigelsestallet endte på 141.706 lønmodtagere i årets ottende måned.

HORESTA har analyseret tallene, og herfra lyder det, at hvis man sammenligner beskæftigelsen i august i år med samme måned i 2023, er der tale om en fremgang på 0,8 procent. På det øvrige arbejdsmarked steg væksten i beskæftigelsen med 0,7 procent i samme periode.

Kan blive historisk
Brancheorganisationen glæder sig over den positive tendens i beskæftigelsestallene, som man dog forventer vil løje en kende af frem mod årsskiftet, da de altid topper i sommermånederne for hotel-, restaurant- samt turismeerhvervet.

Pia E. Voss, der er administrerende direktør i HORESTA, er ikke overraskende tilfreds. Hun drister sig endog til at pege på, at det igangværende år kan ende med at skrive sig ind i historiebøgerne, når sidste punktum for 2024 sættes om ganske få måneder.

”Det er dejligt at se, at beskæftigelsen fortsætter den gode stime. Aldrig før har så mange arbejdet i den danske hotel- og restaurationsbranche, som vi har set i 2024. Efter alt at dømme, bliver 2024 derfor et historisk godt år for branchen.”

Spænder ben for væksten
Selvom Voss glædes over de mange lønmodtagere, der tjener til dagen og vejen på landets hoteller og restauranter, er der dog fortsat malurt i bægeret, da en central udfordring – i HORESTA’s optik – fortsat står i vejen for den vækstrejse, der er potentiale for.

”Branchen er fortsat udfordret af ikke at kunne skaffe tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft. Mange af vores medlemmer oplever derfor, at de enten kan have svært ved at besætte ledige stillinger, eller at må ansætte medarbejdere, der ikke nødvendigvis har helt de kompetencer, man oprindeligt søgte.”

”Hotel- og restaurantbranchen har i mange år været en solid vækstgenerator, der bidrager med milliarder til statskassen. Beskæftigelsestallene er derfor utroligt positive, men det er selvfølgelig ærgerligt, at manglen på kvalificeret arbejdskraft fortsat lægger begrænsninger på væksten.”


Relaterede artikler:

Særligt én gruppe danskere spiser ude

Rekord i beskæftigelse hos hoteller og restauranter

Øget turismeomsætning skaber jobs på Vestkysten