Denne sommer blev et projekt, som kombinerer en madoplevelse og indsamling af affald, testet på Fanø. Få turister havde dog interesse for at deltage, og derfor går folkene bag projektet nu i tænkeboks.
I juli og august testede Nationalpark Vadehavet, Ren Strand Fanø og Fanø Angus & Merino muligheden for at skabe en kombineret spise- og affaldsindsamlingsoplevelse på Fanø under navnet “Bølger, burgere og havfald.”
Her kunne gæster få en aften med fortællinger om Fanøs natur og affaldet i havet. Håbet var, at en oplevelse med socialt samvær og aftensmad med lokale råvarer, serveret på stranden, kombineret med indsamling af affald, kunne tiltrække gæster.
Projektet blev igangsat som en tyvstart af Interreg-projektet VaBene, som starter dette efterår og har til formål at udvikle oplevelser, hvor gæster hjælper naturen.
Efter testperioden må initiativtagerne dog konstatere, at Bølger, burgere og havfald har været en fiasko. Reaktionerne pegede ellers i en anden retning, fortæller Søren Christensen, udviklingskonsulent hos Nationalpark Vadehavet, i en pressemeddelelse.
“Når vi fortalte om oplevelsen til gæsterne på Fanø, og når vi fik kommentarer på onlineannonceringen på sociale medier, var der kun positive ord til projektet,” siger han.
Men selvom der altså var ros, var der ikke mange bookinger. Det betyder dog ikke, at folkene bag giver op.
“Nu må vi bruge tid på at finde ud af, om det var indholdet, markedsføringen, prissætningen eller noget helt fjerde, der gav de svigtende salgstal,” lyder det fra Søren Christensen.
Vil skabe nye oplevelser på workshops
De erfaringer, man nu har gjort sig med Bølger, burgere og havfald, bliver taget med på fem workshops, som afvikles i forbindelse med VaBene-projektet i efteråret og vinteren 2024-25.
Her vil naturvejledere, overnatningssteder, turismeorganisationer og andre aktører samles for at skabe nye oplevelser. Disse oplevelser bliver testet og evalueret i sommerhalvåret 2025, hvorefter der afholdes en ny runde workshops.
Da Bølger, burgere og havfald først blev annonceret, lød prisen på 279 kroner per person for at deltage i den regenerative turisme. Heraf gik 100 kroner ubeskåret til Ren Strand Fanøs frivillige arbejde.
Relaterede artikler:
Sydfyn vil forsøge sig med regenerativ turisme